Иран: Може да проявим добра воля, ако САЩ…

NetNews

Иран напълно ще спазва ядреното споразумение от 2015 г., ако САЩ и Европа изпълняват първоначалните си ангажименти, каза днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп се изтегли от споразумението през 2018 г., но новоизбраният президент Джо Байдън казва, че отново ще се присъедини към сделката, ако първо Иран възобнови стриктното ѝ спазване, отбелязва БТА.

Зариф каза по видеовръзка на конференция в Рим, че споразумението, известно като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), не може да бъде предоговорено, но може да бъде съживено.

"САЩ имат ангажименти. Те не са в положение да поставят условия", заяви той.

Иранският Съвет на пазителите одобри вчера закон, задължаващ правителството да спре проверките на ООН в ирански ядрени обекти и да увеличи обогатяването на уран над ограниченията, определени съгласно ядреното споразумение, ако санкциите срещу Иран не бъдат смекчени до два месеца.

Зариф каза, че правителството ще изпълни закона, макар да не го харесва.

"Това обаче не е необратимо", заяви той. "Европейците и САЩ могат отново да се съобразяват със СВПД и не само че този закон няма да бъде изпълнен, но всъщност предприетите от нас действия . . . ще бъдат отменени. Ние ще се върнем към пълно спазване", каза министърът.

По думите му наложените от правителството на Тръмп икономически санкции са стрували 250 милиарда долара на иранците и са направили невъзможно купуването на лекарства и ваксини, необходими за борбата с коронавируса, засегнал особено тежко Иран.

"Това е престъпление срещу човечеството", каза Зариф и добави, че американските санкции не позволяват на европейски компании да правят бизнес в Иран, разбивайки надеждите за значително разрастване на търговията след подписването на споразумението от 2015 г.

"Европейците казват, че напълно спазват (сделката), но това просто не е така . . . Не виждаме никакви европейски компании в Иран, не виждаме никоя европейска страна да купува петрол от Иран, не виждаме никакви европейски банки да ни пращат нашите пари", заяви той.

Министърът каза, че се надява съседните арабски държави, някои от които напоследък подписаха споразумения с главния ирански враг Израел, да се стремят към диалог с Техеран, след като приключи управлението на Тръмп.

"Ние сме техни съседи. Ще бъдем заедно в този регион. Не вярвам, че те искат да позволят на Израел да донесе битката при Иран", каза Зариф.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Новият в ЦСКА: Не съм крадец!

Дошлият на проби в ЦСКА Анатол Абанг коментира информацията от румънската преса, че е откраднал пари от съотборници в съблекалнята на Астра Гюргево през май 2018 година в края на престоя си в румънския клуб. Камерунският нападател все още очаква да му бъде предложен договор в столичния гранд и съзря […]