Ирена Георгиева: За бежанците ще се разчита основно на държавни бази

NetNews

След 31 май, което е обявеният край на програмата, която действа в момента, ще се разчита основно на държавните бази.

Това обясни пред БНТ Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма в отговор на въпроса какво ще се случи с настаняването на бежанците у нас.

Към момента са обследвани 680 жилища, там биха могли да бъдат настанени около 20 000 души. 57 500 са настанени в хотелите в момента, обясни Георгиева.

Програмата в този вид едва ли ще продължи, но вариантът да се ползва помощта на хотелиерите съществува. Държавата има ангажимент, към всички, които проявяват грижи и хуманитарна помощ. Дали ще продължим да плащаме по 40 лв, не е уточнено към момента. Измина първият цикъл на разплащането. 10,5 милиона с ДДС са разплатени към момента. Платен е периодът 24 февруари – 31 март. По решение на МС се плаща месец за месец, за да могат да се верифицират нощувките, каза още зам.-министърът.

Очакваме динамичен летен сезон, коментира Георгиева. В началото на годината започнаха ранните резервации с много добър темп, от средата на месеца отново наблюдаваме повишен интерес на туристите за почивки в България, допълни тя.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ивайло Мирчев: Газ идва, България не е на колене пред Путин

„Демократична България“ внесе предложение да изпратим оръжие в Украйна доста отдавна и много време отне партньорите ни да разберат нашата позиция и да се присъединят към нея. Радваме се, че това е факт. Това заяви пред БНТ Ивойло Мирчев, депутат от „Демократична България“ и зам.-председател на енергийната комисия в НС. […]