Искат мерките да се налагат не по зони, а по ситуацията в училищата

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Ние не сме против мерките като цяло, не сме против да се ваксинират, тестват или носят маски хората. Ние предлагаме да се измисли нов подход и начин да се води разговор. Това каза пред бТВ учителят Яна Шишкова, която е и автор на петицията, изпратена до президента, премиера, министрите на образованието и здравеопазването от фейсбук групата "Учители за силно българко образование" по повод мерките в училищата преди учебната година.

Според нея мерките са незаконосъобразни, а учителите не могат да изгонят дете от час, понеже не носи маска, защото не са санкциониращ орган.

Освен това по какви наредби и закони да кажем на родител, че детето трябва да мине на онлайн обучение, ако не спазва мерките, добави тя.

Според нея, след като се говори за децентрализация на училищата, е добре не по зони да се налагат мерки, а според ситуацията в учебното заведение.

Ние предлагаме да се събират родителите и с тях заедно да решаваме какви ще са мерките. Защото така ще са ефективни, смята още Шишкова.

Тя изрази и мнението, че учителите са под натиск да се ваксинират, а това е право на всеки отделен човек.

„Конституцията има чл. 57, който изрично касае извънредните положения, в него е записано , че чл. 29, който касае забраната за медицински манипулации върху всеки човек, е абсолютно предпазен във всяка една извънредна обстановка, т.е. не може да се нарушава Конституцията“, заяви Шишкова.

„Има натиск учителите да се ваксинират, чрез ежедневни послания от МЗ и анкети. Това не можем да го приемем, тъй като изборът ни е личен. В същото време не може да се сравняваме със света, все пак нека българският народ сам избере и решава за себе си“, добави тя.

Относно онлайн образованието Шишкова заяви, че няма нищо по-добро от присъственото образование.

„Ние се грижим за цялостното възпитание на децата, а не само за знанията. Къде остана социализацията, каквито и да са рисковете, трябва да се намери нужният баланс децата да са в училище“, смята още учителят.

Тя подчерта, че в никакъв случай не омаловажава болестта и рисковете, както и страховете на хората, но и припомни, че всеки има право на избор.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ибра с емоционален пост след завръщането си на терена

Златан Ибрахимович изригна в социалните мрежи след триумфалното си завръщане на терена след дълго отсъствие. След като вчера на Лацио, 39-годишният нападател на Милан призова човек да не пада на нивото на другите в стремежа си да се докаже пред тях. Ето какво написа той: "Кучето и гепардът. Тази снимка […]