Искра Баева: Каузата не е толкова независимостта, колкото каузата за обединението

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Актът на независимост е бил важен повече за държавниците, за политиците и по-малко за народа. Това коментира историкът проф. Искра Баева в "Денят започва".

"За народа нищо особено не се е променило. Тази дата е нещо, което се отразява на международното място и роля на България, във вътрешния живот не се усеща по този начин и въпреки това има ентусиазъм", смята проф. Баева.

Според нея независимостта върви най-вече с отговорността.

"Защото да си независим означава да се освободиш от волята на другите, да останеш на собствената си воля, сам да вземаш решенията и тези решения могат да бъдат погрешни и да доведат до тежки резултати, както и става", смята проф. Баева.

За разлика от Освобождението и от Съединението, в Независимостта няма участие на народа и затова тази дата остава малко в сянката от гледна точка на народа, смята проф. Искра Баева.

Според нея, независимостта е преди всичко отговорност на държавниците.

"Каузата не е толкова независимостта, колкото каузата за обединението, каузата за събиране на всички българи в една държава, води до невероятен ентусиазъм и героизъм на българите в няколко войни. Струва ми се, че дипломацията която осигурява независимостта на България в следващите периоди не съумява да изиграе своята роля и обидата на хората, които воюват, от това че са положени огромни усилия, а резултати няма е много голяма", допълни проф. Баева.

Според журналиста Тони Николов обявяването на Независимостта на България е символен акт.

"Каква разлика има с 113 години отстояние, тогава се е разсъждавало по друг начин. Независимостта предполага една осъществена свобода, овладяна свобода и това е последното стъпало, като че ли България е била готова на много неща", каза още Николов.

"В продължение на половин век този ден на Независимостта беше забравен и не беше отбелязван и това също е много показателно за пренареждане на националната ни история", отбеляза още журналистът.

"Денят е празничен. Той трябва да ни напомни за отговорността на независимостта", напомни отново проф. Баева.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Да сложим официално край на война отпреди 70 години

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин отново призова за приемане на декларация за официално слагане край на Корейската война от 1950-53 г. За пореден път призовавам общността на нациите да мобилизира силата си за приемане на декларация за слагане край на войната на Корейския полуостров, каза Мун в изказването си […]