Испания пред България по неравенство в заплащането

NetNews

В Испания COVID кризата засегна предимно работещите с най-ниски доходи, което доведе до увеличаване на неравенството между ниско и високо платените испанци до 36,1 на сто. Това е най-високият процент в Европейския съюз, който нарежда Испания и пред България, където този процент е 28, предаде испанската държавна телевизия.

Данните са отразени в Световния доклад за заплатите, който показва, че последиците от пандемията са особено болезнени при испанските работници, тъй като между първото и второто тримесечие на 2020 година възнагражденията им са спаднали с 12,7% . Процент, надминат само в Португалия.

От страните в ЕС кризата се е отразила най-малко върху заплатите в Нидерландия (-1,7%), Хърватия (-2,1%) и Швеция (-2,5%).

Сред причините за спада са закриването на работни места и намаляването на часовете, за които се заплаща. Най-пострадали са жените, чиито доходи са намелели с близо 15 % срещу 11 на сто при мъжете.

Пандемията засегна тежко Испания, която беше започнала да се възстановява от предишната световна икономическа криза и за първи път от 7 години насам през 2019-а регистрира 1,2 % ръст на заплатите.

Сега финансистите предупреждават, че икономическите последици от коронавирусната пандемия ще продължат да оказват огромен натиск върху доходите на испанците и през следващите 4-5 години.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Експолицай отглежда питбули край Пловдив

Полицията в Пловдив проверява сигнал за питбули, отглеждани за незаконни боеве. Кучетата са на бившия полицай Иван Иванов, който вече е осъден условно за развъждане на бойни животни. Иванов заяви пред бТВ, че обича питбулите си и категорично отрече, че ги отглежда, за да ги изпрати на ринга. 30 питбула […]