Историческият музей ще издава каталог за кукерските игри в Ямболско

NetNews

Регионален исторически музей – Ямбол ще издаде двуезичен каталог „КУКЕРСКИТЕ ИГРИ В ЯМБОЛСКО – ТРАДИЦИОННИ МАСКИ, КОСТЮМИ, ОБРЕДНИ ЛИЦА, РЕКВИЗИТ“. Това съобщиха днес от музея. Реализирането на изданието става възможно благодарение на спечелен от институцията проект в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства 2021 г.

Изданието ще е първият по рода си каталог, отразяващ автентичните кукерски игри в България и ще е в унисон с  политиката на Регионален исторически музей – Ямбол да популяризира богатството на фондовете си чрез качествени печатни издания. В този смисъл то е своеобразно продължение на излезлия през 2017 г. каталог на музейната мобилна изложба „Цветна магия от Ямболско“.

Каталогът ще илюстрира многообразието от кукерски маски и костюми в региона, ще съдържа информация за същността на показаните образци, а изследователската част ще е достъпен източник на знания за всеки, интересуващ се от обредното маскиране, бил той специалист или не. Богата колекция архивни снимки от първите десетилетия на миналия век ще допълва сведенията за основните персонажи и елементи на обредните действия.

Представяйки визулно този характерен за региона обичай, каталогът ще запази спомена за неговата специфика дълго след като публиката е напуснала изложбените зали. Финансирането е на стойност 9 788 лв. и се отпуска 100% авансово. Работата по проекта ще продължи 4 месеца – от юли до ноември. Предстои подписване на договор с Министерството на културата.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Consumer Reports: Най-проблемните употребявани автомобили

Изследването е извършено въз основа на данни от САЩ, но доста от моделите присъстват и на нашия пазар. В края на краищата именно коли с такъв, а и с по-голям пробег са основните превозни средства в България, така че смятаме, че информацията ще е полезна. Ето и проблемните автомобили според […]