ИТН-Ямбол за ремонта на язовирите: Повече от година пред очите на цялата държава се строи незаконно

NetNews

Със своя заповед от 27 септември РДНСК – Ямбол спря строителните дейности на язовирите в селата Пчела и Малък Манастир и забрани достъпа до строежите. Повече от година пред очите на цялата държава – общинска и областна администрации, строителен контрол, ресорни министерства, се извършва незаконно строителство – от възлагането до изпълнението му. Това заявиха от ИТН – Ямбол в публикация в социалните мрежи.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!


Публикувани са и самите заповеди на инспекцията. Проверката на контролните органи е установила, че ремонтите са абсолютно незаконни. За тях няма одобрени инвестиционни проекти, няма издадено строително разрешение и другата, изискваща се по закон строителна документация. „Кой ще понесе отговорността за похарчените незаконно над 3 млн. лв. в Ямболска област и стотици милиони по същата схема в цялата страна, питат от партията на Слави Трифонов.


„Живеем в абсурдна държава“, коментира за НетНюз случая Златомира Мострова, която бе водач на листата на ИТН в областта на последните два избора за НС. По думите ѝ, тези порочни практики са възможни, тъй като още през 2018 г. правителството на Борисов внася промени в Закона за водите, които са приети от Парламента. В преходните и заключителните разпоредби се появява този текст: ,,§ 4в. (1) Ремонтите и реконструкциите на язовири – държавна и общинска собственост, с изключение на тези, възложени на концесия, за които в концесионния договор е предвидено извършването на ремонтно-възстановителни дейности от страна на концесионера, могат да се възлагат от търговско дружество със сто на сто държавно участие, определено от Министерския съвет.“


„Очевидно практиката да се променят закони през преходни и заключителни разпоредби трябва да бъде прекратена още в 47 Народно събрание, чрез ревизиране на множество нормативни актове“, категорична бе Мострова. Тя още веднъж подчерта, че настояват цялата истина за всички незаконни строежи, свързани с язовирите на територията на област Ямбол, да излезе наяве, да се проведе разследване по случаите, а виновните лица да бъдат санкционирани.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Руско Шиков и Румен Михов с отличия от президента в годишните награди „Джон Атанасов"

Основателят на школата по информатика в Ямбол Руско Шиков бе отличен от президента Румен Радев с грамота в категорията „Вдъхновител и създател на таланти”. Призът му бе връчен вчера на церемония в президентството по време на ежегодната инициатива „Награда „Джон Атанасов“. Бронзовият медалист от олимпиадата по информатика в Сингапур пък Румен Михов получи сертификат в категорията „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели".
школа по информатика Ямбол награди Джон Атанасов