И Белгия налага допълнителни мерки за празниците

NetNews

Три дни преди Коледа Белгия ще въведе нови мерки, за да забави бързото разпространение на коронавируса и на варианта Омикрон, обяви премиерът Александър Де Кро.

Според него варианта Омикрон предизвиква безпокойство, а експертите смятат, че този вариант много скоро ще стане доминиращ в страната, затова премиерът призова сънародниците си към предпазливост.

Белгийският лидер призова гражданите да си поставят трета доза ваксина и сподели, че самият той вече го направил.

Александър де Кро обяви, че в страната се въвеждат редица нови превантивни мерки.

Считано от неделя, 26 декември, всички дейности на закрито (освен тези в домакинството) ще бъдат забранени, дори ако публиката е седнала. Това значи, че кината, театрите и концертните зали трябва да бъдат затворени, съобщава БГНЕС.

Библиотеките, музеите и спортните дейности все още ще бъдат разрешени. Обикновените плувни басейни също могат да останат отворени, но аквапарковете трябва да бъдат затворени.

Всички събития на открито, провеждани в шатри, включително коледни базари и зимни селища, културни и други представления и конгреси, вече няма да бъдат разрешени. Допълнително за събития с над 100 посетители се изисква план за еднопосочно движение с отделни входове и изходи.

Пазаруването ще бъде разрешено само по двойки, с изключение на непълнолетни лица. Магазините могат да допускат едновременно само по един клиент на 10 кв. метра.

Професионалните и аматьорските спортни състезания като футболни мачове и колоездене вече няма да бъдат отворени за обществеността нито на закрито, нито на открито.

Остават непроменени и действащите правила за дистанционна работа: работата от вкъщи остава задължителна четири дни в седмицата. Не са променени и мерките за хотелиерството и за професиите, които не са свързани с оказване на медицинска помощ.

Целта е натискът върху здравната система да бъде овладян и училищата да могат да отворят врати на 10 януари, подчерта Де Кро.

Той добави, че разбира, че тези мерки са болезнени за всички. „След цяла година усилия всички се надявахме на една различна Коледа.“

Де Кро заяви, че пандемията означава не само здравна, но и икономическа и хуманитарна криза.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Турция, Сочи, Италия - предпочитани от туристите в Европа през 2021 г.

Ако туристическата индустрия изпращаше коледни картички, вероятно в тях щеше да пише следното: Благодарни сме, че 2021 г. не беше толкова тежка колкото 2020, но все пак си пожелаваме да пътуваме повече през 2022 година. В действителност състоянието на туристическата индустрия не е такова, каквото много хора очакваха. Въпреки че […]