И Бургас се задъхва, положението в болниците е критично

NetNews

Бургас е в челните редици по брой заразени с COVID-19 и настанени в болници заразени с вируса пациенти. Броят на леглата в здравните заведения от днес е увеличен на 522. В COVID отделенията в града са хоспитализирани 481 пациенти. За това алармира кметът на Бургас Димитър Николов.

"Към този момент в болниците има свободни легла и няма проблем те да бъдат увеличени, както и да ги обезпечим с апаратура. Но няма откъде да внесем лекари и медицински сестри", каза кметът на Бургас след среща с директори и управители на болниците в града, цитиран от "Новини.бг".

"Натискът към болниците е критичен, а медицинският персонал е на ръба на изтощението. Хората в бели престилки полагат неистови усилия и се грижат за хоспитализираните. Някои дори не се прибират, защото няма кой да поеме смените им", добави кметът.

Той информира, че десетки лекари, медицински сестри и санитари в момента са заразени. На срещата директори на болници са информирали кмета, че вече има няколко случая на повторно заразени медицински лица.

"Почти няма бургаска болница, която да не е загубила медик в битката с вируса. В Белодробната болница 16 процента от персонала е заразен. Медиците с по-леки симптоми спят в отделението, за да се грижат за настанените болни. В реанимацията на УМБАЛ от дванайсет лекари четирима са заразени, както и четири медицински сестри. В останалите отделения много медици също се лекуват. А потокът на спешни пациенти извън COVID случаите продължава. В Бърза помощ губят вече втори свой колега", заяви кметът. Той каза, че ресурсът от медици е на изчерпване.

Димитър Николов съобщи, че от днес служители от отдела "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" в общината ще се опитат да облекчат работата на Спешна помощ, като поемат превоза на изписани пациенти до дома им, ако никой от близките им не го направи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Чеснова вода - най-мощният убиец на вируси

Чесновата вода има способността да върши чудеса за тялото ви. Тя укрепва имунната система и пречиства организма от токсини. Освен това има много мощен ефект срещу всички видове възпаления: вирусни, гъбични и бактериални. Счита се за едно от най-силните природни средства. Как да приготвим чеснова вода? Обелете чесъна, разрежете го […]