И българи ще могат да се възползват от помощта за квартири за бежанци

NetNews

Български граждани от уязвими групи също ще могат да се възползват от помощта за квартира под наем, която държавата предвижда като мярка за стимулиране на заетостта сред бежанците от Украйна. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Предвидено е държавата да осигурява месечна помощ от 400 лв. в рамките на три месеца, която да е целева за плащане на наем на жилище. Помощта ще се изплаща чрез работодателите на новозаетите.

„Мярката няма да е само за бежанци, но и за българи, които имат нужда и попадат в целева група – например които не са работили дълго време. Смятаме, че тази криза ни дава възможност да изгладим проблеми и да направим мерки, които ще са от полза за всички.“ – каза Константинова.

Конкретните параметри на мярката в момента се разписват. Очакванията на вицепремиера са тя да влезе в сила до няколко седмици.

Междувременно се съставя и програма за изграждане на детски центрове, които да поемат децата от Украйна. По думите на Константинова те ще са от полза и на българските родители, особено в градове като София, където има криза с местата за детски градини.

Над 57 000 бежанци от Украйна са настанени в хотели, където могат да останат до 31 май. След това те ще бъдат преместени в държавни и общински почивни бази в зялата страна. Към момента са подсигурени 33 000 такива места. Проучването на условията и капацитета на базите продължава, отчете Константинова.

Над 100 000 украински граждани са намерили подслон в България от началото на войната. Голяма част от тях вече имат статут на временна закрила – показател, по който България заема едно от челните места в ЕС.

Относно предстоящото решение на Народното събрание за осигуряването на военна помощ за Украйна Константинова коментира, че позициите на всички партии от коалицията са ясни отпреди, а фокусът на вчерашния съвет на управляващите е бил по-скоро антиинфлационните мерки.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Хищническите амбиции на Путин няма да спрат с Украйна, следващата мишена може да е Казахстан

Русия с нейните хищнически амбиции няма да спре с Украйна. Следователно други държави вече трябва да се подготвят за предстоящата атака на Путин, каза Олексий Данилов, секретар на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, предаде агенция УНИАН. На 24 февруари Русия започна непредизвикана пълномащабна инвазия срещу Украйна. Според Данилов […]