И в Германия пилеят пари на данъкоплатците. Пет случая:

NetNews

През 2020 година в Германия са регистрирани 100 случая на пилеене на обществени средства. Данните са от тъй наречената "Черна книга", която Съюзът на германските данъкоплатци BdSt публикува веднъж годишно. ДВ се запозна с документа. Тук представяме пет от най-фрапантните случаи.

Милиони за ремонт на ненужен мост

В градчето Гифхорн, провинция Долна Саксония, са били похарчени 200 000 евро за основен ремонт на исторически мост, който в наши дни няма ни най-малко практическо значение. Намиращият се под него водоем отдавна се е превърнал в голяма локва, покрай която на всичкото отгоре преминава и път за пешеходци.

Подобен е и случаят от Хамбург, където за 2,5 милиона евро е бил възстановен пешеходен мост над един канал. Мостът е бил разрушен през Втората световна война. Нищо обаче не е налагало подобна инвестиция, тъй като само на 100 м. и 200 м. от съоръжението се намират други два моста.

Дискотека за 1,8 милиона евро

Критикуван от Съюза на германските данъкоплатци е и скъпоструващ проект, целящ да популяризира използването на алтернативните енергийни източници. В продължение на 3 години подвижната дискотека Dance Cube обикаляла цялата страна. При нея кинетичната енергия от танцуващите млади хора се преобразува в електричество. Според авторите на проекта, дискотеката е енергийно независима и е в състояние сама да произведе необходимото за функционирането ѝ количество електричество, вкл. за акустичните и светлинни ефекти.

Генерираната от танцуващите млади хора енергия обаче в крайна сметка се оказва недостатъчна за нуждите на дискотеката. В проекта са вложени 1,8 милиона евро на германските данъкоплатци.

7 милиона евро за "Петерсберг"

Германските данъкоплатци продължават да поддържат луксозния, но нерентабилен хотел "Петерсберг" край Бон, бившата столица на Германия. Хотелът се слави като къща за официални гости на германското правителство и продължава да е федерална собственост. Комплексът има над 100-годишна история и в него са отсядали много короновани глави, значими политици и известни личности. Сред тях са бившият британски премиер Артър Невил Чембърлейн, първият канцлер на Федерална република Германия Конрад Аденауер, съветският генерален секретар Леонид Брежнев, както и Далай Лама и много други.

Откакто Бон не е столица на Германия, в "Петерсберг" се провеждат международни срещи и прояви. Но нито славната му история, нито президентският лукс не отменят факта, че той си остава един безкрайно нерентабилен хотел: от 2013 година насам загубите му възлизат на 7 милиона евро.

Твърде тежки пожарни

Администрацията на град Ешборн в провинция Хесен закупила пожарни коли на обща стойност 680 000 евро. Автомобилите обаче се оказали твърде тежки: всяка една от тях тежи 17 тона, което е с цял тон повече от допустимото тегло за такова превозно средство.

Властите обърнали внимание на техническите параметри чак след закупуването на колите, които така и не влезли в експлоатация. Наложило се да ги върнат на производителя, който обаче по договор им възстановил само част от разходите – общината получила обратно само 440 000 евро.

До Африка и назад

В "Черната книга" е включено и едно пътуване до Африка на депутати от местния парламент на провинция Райнланд-Пфалц. През януари 2020 около 20 местни политици посетили Буркина Фасо и Сенегал. Те похарчили за петдневната си визита близо 50 000 евро на германските данъкоплатци.

Всеки, който си мисли, че парламентаристите са използвали активно времето си за общуване с африканските си колеги, греши. Официалните разговори са отнели не повече от 5 часа. Останалото време депутатите посветили на посещения в животновъдни ферми, мандри и други обекти, които нямат пряко отношение към тяхната работа.

Автор: Александра Жолкина

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

6 причини, които ще ви накарат да се откажете от кафето

Кафето рано сутрин се е превърнало в ритуал за много хора. Тази напитка има приятен вкус и аромат, ободрява и помага да започнем тежкия работен ден. Една чаша кафе дневно едва ли би навредила на организма ни. Но какво ще се случи, ако предпочитанията към тази напитка постепенно се превърнат […]