И Германия е готова за бързо членство в НАТО на Швеция и Финландия

NetNews

Германия подготвя всичко около процедурата за бърза ратификация, ако Финландия и Швеция решат да кандидатстват за членство в НАТО. Това заяви външният министър Аналена Бербок, цитирана от „Ройтерс“.

По време на втория ден от разговорите с колегите си от НАТО в Берлин тя подчерта необходимостта и на двете страни от гаранции за сигурност.

Бербок посочи, че вчера външните министри са се договорили, че не трябва да има неясен период между времето, когато двете страни кандидатстват, и това, в което се присъединяват към Алианса.

„Ако решат да се присъединят, могат да го направят бързо…Трябва да сме сигурни, че ще им дадем гаранции за сигурност, не трябва да има преходен период – сива зона, където статутът им е неясен“, категорична бе тя, визирайки периода на ратификация, който може да отнеме до една година, през която скандинавските страни все още няма да бъдат защитени по чл. 5 от договора за НАТО, съгласно който нападение срещу един съюзник е нападение срещу всички.

По-рано днес Турция обясни, че не иска Швеция и Финландия в НАТО заради „неприемливата и възмутителна“ подкрепа, която двете страни оказват на кюрдската войнствена групировка ПКК.

Позицията на Анкара може да усложни разширяването на Алианса, тъй като членството изисква единодушна подкрепа от всички 30 държави членки, каквато е и Турция.

Преди дни турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му, която е член на НАТО, не може да подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към Алианса.

Финландският министър на външните работи Пека Хаависто призова за търпение и за подход стъпка по стъпка в отговор на изненадващата турска съпротива срещу членството.

Съединените щати и Германия вече обявиха, че „силно подкрепят“ Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Впоследствие Норвегия също подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО след критиките от Турция.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, пък предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Росен Желязков: Управляващата коалиция живее в охолно самодоволство

Очевидно е, че има криза на доверието в правителството на премиера Кирил Петков. Това заяви бившият транспортен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Росен Желязков. Той припомни, че, ако кризите при управлението на Бойко Борисов са започвали през последната година от неговия мандат, при Кирил Петков наблюдаваме „криза на управлението […]