И за Любен Дилов-син перките в морето са лобистки закон

NetNews

Към момента икономическа изгода на такъв проект клони към нула, това е огромна загуба за бъдещ инвеститор. Някой е реши да усвои пари за проучване, без изобщо да смята да строи такива ветропаркове. Това прогнозира пред БНР Любен Дилов – син, който не подкрепи текстовете за изграждането на вятърни паркове в Черно море, прокарани от мнозинството в парламента.

Той е много несъвършен. Много прилича на лобистка поправка, на лобистки закон в момента, в този му вид, посочи Дилов – син.

Според депутата от управляващото мнозинство „има доста ясни сигнали за конкретен лобистки интерес – конкретна компания, която иска да усвои средства за проучване“.

Той е категоричен, че минусите за околната среда, туризма и риболова са много повече от плюсовете.

„Перките в Добруджа повлияха на Виа Понтика със сигурност – изчезнаха определени видове птици, миграционният поток се измести оттам, а това е национално богатство. Със сигурност това няма да благоприятства рибата да е по-близо до брега. И вибрации, и шум.“

„В момента икономически за България е много по-изгодно да развива соларите, ако търсим алтернатива. Слънцестоенето в България е много по-добро от вятъра. Първокурсник в Географския факултет ще ви го каже това“, коментира Любен Дилов – син. Той посочи и доводи на наши специалисти, занимаващи се с климатични градове, че е по-добре по-добре да извличаме енергия от сероводорода, колкото и това сега да е скъпо и да изглежда фантастика.

„Имаме изключително добър Институт по океанология. Ако искаме да проверим офшорния вятър – къде би могъл да бъде икономически изгоден, не е нужно да приемаме закон. Те могат да направят и картография, да проучат нещата, без да застрашават по никакъв начин риболова“, обобщи Дилов-син.

„Те казаха – времето, в което т.нар. офшорен вятър ще стане изгоден, горе-долу ще съвпадне с времето, когато сероводородните технологии ще станат изгодни.“

Рибарите нееднократно изразяват категорична позиция срещу перките в морето. Те дават пример със Северно море, където вече има последици върху рибните запаси от поставянето на ветрогенератори.

На 6 февруари в парламента предстои кръгла маса, организирана от вносителите на законовите поправки, които дават зелена светлина за поставяне на ветрогенератори в морето.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Визитата на Макрон в Индия - пореден етап от усилията на Франция да се наложи като влиятелен играч

Индия устрои внушително посрещане на френския президент Еманюел Макрон по повод първата му неевропейска визита за годината. На 25 и 26 януари Макрон беше почетен гост на тържествата в азиатския гигант по повод Деня на републиката. В Индия той се чества на 26 януари, когато през 1950 г. е влязла […]