И руснаците се впускат в надпреварата с електромобили

NetNews

Заводът на Ford в Русия не работи от 2019 г., а през пролетта на 2022 г. беше обявен за продажба. Сега стана ясно, че за него е намерен купувач. Най-вероятно това ще е ръководителя на КамАЗ Сергей Когогин и по-конкретно стартиращата компания Kama, която планира да произвежда електрически автомобили.

Kama иска да привлече инвестиции в размер на $150 милиона, съобщава RTVi, позовавайки се на презентация на проекта и източници, близки до стартъпа. Така заводът в Челни може да се върне в лоното на КамАЗ, на чиято територия се намира.

Инвестицията ще помогне на Kama да създаде „функционални прототипи“ на електрически автомобили и да започне тяхното масово производство, се казва още в презентацията. Инвеститорите, които ще вложат 150 милиона долара, ще получат 37.5 процента от компанията. Останалите ще останат при КамАЗ.

Един от потенциалните купувачи на активите на Kama вече е известен – държавната корпорация Росатом, в името на която електрическият автомобил ще бъде преименуван на Atom. Според вътрешни лица тя възнамерява да инвестира 20 милиона долара в проекта, които ще бъдат изразходвани за закупуването на завода Sollers, където някога се произвеждаха автомобили Ford.

Росатом ще стане и доставчик на батерии за бъдещи автомобили. Площта на завода в Челни е 102 000 квадратни метра, 92 000 от които са производствена площадка, а останалите са офиси. През пролетта на тази година неработещият завод се появи в обява на Avito, където беше оценен на 2.5 милиарда рубли.

Що се отнася до самата електрическа кола Kama-Atom, създателите обещават да покажат предпроизводствения прототип на новия модел до края на 2024 г. Четири модела ще бъдат построени на една платформа – два пътнически електрически автомобила, такси и лекотоварен автомобил. С едно зареждане всички те ще могат да преодоляват до 500 километра, а максималната скорост ще бъде 170 километра в час.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ринг момиче остави малко на въображението с оскъдна рокля

Ринг момичето – Шарлот Елиз Фокс, нашумя сериозно през последните месеци, след като тя бе край ринга за двубой на Тайсън Фюри. Освен с частичните си изяви около бокса, тя радва и феновете си в социалните мрежи с пикантни снимки. Вижте тази публикация в Instagram. Публикация, споделена от Charlotte Elise […]