И след 12 часа депутатите не успяха да актуализират бюджета на Здравната каса

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

След дълги процедурни спорове и няколко прекъсвания за изясняване на технически подробности, депутатите още не могат да актуализират бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предаде БГНЕС. Причината – пленарната зала прие няколко различни предложения от парламентарните групи, които на практика променят рамката и изискват допълнителни разчети.

Парламентът няма готовност да гласува тази вечер актуализираната рамка на бюджета на НЗОК, стана ясно след извънредно заседание на бюджетната комисия.

По-късно депутатите от "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се, БГ! напуснаха залата. Въпреки липсата на кворум останалите народни представители продължават само с обсъждане на следващите текстове от законопроекта.

„Нали не си мислите, че в главата ми има компютър, който може да сметне веднага. Предлагам да прекъснем“, мотивира поредната почивка председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, за да бъде изготвено допълнение към доклада.

По-рано през днешното пленарно заседание пък депутатите загубиха време да издирват здравния министър Стойчо Кацаров, който напусна пленарната зала по време на обсъжданията.

„Министър Кацаров не вдига телефона си, включително и на мен“, отговори председателят Ива Митева на многобройните призиви Кацаров да се върне и да участва в обсъжданията.

„Оттеглих се, за да не ви попреча да гласувате по-бързо законопроекта за бюджета“, отговори по-късно здравният министър, след като се присъедини към дебатите след над час отсъствие.

„Няма проблем с финансирането на лечението на децата в чужбина. Средствата са предвидени в закона за държавния бюджет, който ще гледате утре. Не е нужно да ги приемате с днешния закон“, коментира той от парламентарната трибуна, подканяйки депутатите да работят по-бързо.

Министър Кацаров коментира още, че „няма драма“ с бюджета на НЗОК, а по-важните текстове са в закона за държавния бюджет, който все още предстои, където са разписани средствата за медиците на първа линия, както и за лекарствата като "Ремдесивир".

По-рано парламентът прие решение, че ще заседава до окончателното приемане на текстовете, което изглежда ще стане късно тази вечер.

След почивката част от депутатите не са явиха в пленарната зала. Стана ясно и, че парламентът няма готовност да гласува тази вечер актуализираната рамка на бюджета на НЗОК. След почивката председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански /ИТН/ докладва, че нямат готовност да представят новите изчисления и посочи, че утре сутринта комисията продължава работата си в 9.00 часа. В момента министърът и експерти от НЗОК казват, че има колизия между отделните членове, които вече сте приели, обясни той. Каримански помоли за прекратяване на заседанието, но предложението беше отхвърлено.

Председателят на НС Ива Митева посочи, че може да продължат с обсъждането на останалите параграфи и за утре да оставят само гласуванията. По-късно беше установено, че няма кворум и затова депутатите продължиха само с обсъждане на следващите текстове от законопроекта.

От ДПС обвиниха отсъстващите депутати, че заради тях лекарите и фармацевтите ще останат без пари.

"Факт е, че бламираха бюджетите. Изнесоха се от залата и е факт, че нямат място в нея. Маските паднаха, защото всичко това е било, за да може Румен Радев да си нагласи удобна дата. Оказа се, че и маските там паднаха и приказките за актуализацията на бюджета бяха ала-бала", осъди Хамид Хамид и обвини президентът, че не спазва Конституцията.

Депутатите приеха предложението на Мая Манолова за 2 млн. лева за зъбни протези, както и неподкрепените от бюджетната комисия предложения на Георги Ганев /"Демократична България"/ и на Корнелия Нинова /"БСП за България"/. С тях беше променена разходната част, одобрена от бюджетната комисия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Петков след срещата с президента: Не е говорено за ново служебно правителство

След срещата с президента Румен Радев служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви: "Нямаме вариант, който да е позитивен без актуализацията на бюджета както ние сме я предвидили. Много се надявам, че въпреки всичките политически страсти има национална отговорност и ще бъдат приети". Петков коментира и евентуален нов служебен кабинет: […]