И София влезе в тъмночервената COVID зона

NetNews

И София влезе в тъмночервената COVID зона. Така от днес областите с критичен брой заболели, вече са седем. Това показват последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

Средната заболеваемост в страната продължава да се повишава и вече достига 403 на 100 000 население.

Припомняме, че в тъмночервено са също Кюстендил, Перник, Габрово, Сливен, Видин и Монтана.

В Перник и Видин влизат в сила допълнителни противоепидемични мерки. За Перник ограниченията се налагат заради растящата заболеваемост, която достигна ниво от 604 на 100 000 души за последните 14 дни и масовото неспазване на действащите досега мерки. Ето защо от днес до 24 октомври се преустановяват посещенията в дискотеки, бар-клубове, спортни и фитнес зали. Ресторантите ще работят до 22 часа с 50% от капацитета си. Кина, театри, концерти и др. сценични прояви ще могат да се провеждат при 30% заетост на помещенията.

Преустановяват се посещенията на музеи и галерии, провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения, и др. обществени мероприятия в присъствена форма, както и групови туристически пътувания с обществен транспорт. Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия и на масови спортни събития – на закрито и на открито, както и на масови събития от частен характер.

Прекратяват се плановите операции и свижданията в лечебните заведения, а част от учениците преминават към онлайн обучение на ротационен принцип. От днес до 15 октомври дистанционно ще се учат 6, 9, 10 и 11 клас, а от 18 до 22 октомври – 7, 8 и 12 клас. Началният курс и пети клас ще участ присъствено и през двете седмици. Ротацията не се отнася за случаите, в които има само една паралелка от даден клас.

Детските градини и ясли остават отворени. Езиковите и образователните центрове и занималните ще работят при посещаемост от 6 до 10 души и спазване на дистанция.

Ротационен принцип на работа в учебните заведения също се въвежда и за Видин. В продължение на две седмици училищата и класовете също ще бъдат така разпределени, че да няма натовареност и да няма опасност от ръст на заболеваемостта сред учащите се.

В Сливен затягат мерките до 31 октомври. По данни на РЗИ само през последните дни са диагностицирани близо 60 ученици и 30 учители, под карантина са 31 класове, предимно в Сливен. До края на месеца учениците от Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, от 5 до 12 клас, ще редуват присъственото с онлайн обучение по график. Детските градини остават отворени, но спират дейността си всички обучителни центрове и школи по изкуствата. Във фитнесите и големите търговски обекти няма да се допускат хора с прояви на респираторни заболявания. Преустановяват се свижданията в болници и социални институции, освен при терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Жена удари полицай заради вдигнат от паяк автомобил

Мъж и жена са задържани за неизпълнение на полицейско разпореждане и възпрепятстване служители на реда да извършат задълженията си във Велико Търново. Случката се е разиграла на наказателен паркинг в областния град в събота. 35-годишна жена от София и гражданин на ЮАР, постоянно пребиваващ в страната ни и живущ в […]