И студентите искат да се върнат към присъствена форма на обучение

NetNews
И студентите искат да се върнат към присъствена форма на обучение

Снимка: БГНЕС

За преминаване на студентите от онлайн към присъствена форма на обучение от февруари настояват от Националното представителство на студентските съвети в България, съобщи БНР. Оттам са убедени, че това може да се осъществи по безопасен начин със зелени сертификати и с тестване на студентите, както това в се прави в училищата от месец ноември. Искането за възстановяване на присъствения учебен процес във висшите учебни заведения ще бъде изпратено до министрите Николай Денков и Асена Сербезова след празниците. Причината за него е, че към момента само няколко университета са се приспособили към „зелените сертификати“, обяви в интервю за „Хоризонт“ председателят на Студентските съвети Даниел Парушев:

„Медицинският университет, Нов Български, Художествената академия, Минно-геоложкия университет си закупиха тестове, имат пунктове, където могат да си направят колегите тестове. За всички други висши училища това не е направено“.

Връщането на студентите в аудиториите може да се осъществи и с тестване по примера на тестването на учениците:

„Може да се направи една добра организация при предоставяне на тестове от Министерството на здравеопазването, тук да има една добра комуникация с Министерството на финансите и също така заповедта така да бъде променена, че да се даде възможност не само на ректорите да решават, защото са автономни, а да се даде възможност всички да се върнат в една присъствена форма чрез „зелен сертификат“. Има ли желание, има и начин. Въпросът е тук самите ректори да разберат, че ние искаме присъствена форма на обучение. Как ще направят механизма, мисля, че те именно за това заемат такива постове самите ректори, именно затова имаме представители в Министерство на здравеопазването – да измислят механизми ние как да се върнем напълно безопасно“.

 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Трагедия: Баща и двете му деца изгоряха в село Торос

Снимка: БГНЕС 30-годишен мъж и две деца – момиченце на 6 години и момченце на 6 месеца, загинаха при пожар в къща в ловешкото село Торос. 36-годишна жена, майка на двете деца, е откарана с изгаряния за лечение в болнично заведение, съобщи NOVA. Сигналът за пожара е подаден около 7 […]