Йорданова: Очаквам България да е в Шенген до края на мандата

NetNews

Най-добрият начин за решаване на проблема с търсенето на отговорност от главния прокурор е промяна в Конституцията. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на заседание на Комисията по конституционни и правни въпроси, предаде БГНЕС.

Обмисля се механизъм за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, докато тече разследване.

Механизмът за търсене на отговорност от главния прокурор има за цел разследване на главния прокурор, когато той е извършил нарушения. Предвижда се специфичен механизъм, при който да бъде определен нарочен разследващ магистрат, като механизмът за назначаване на този магистрат да бъде автоматизиран и да не включва човешка намеса, като кръгът трябва да включва магистрати със съответната квалификация, които да стоят на високо ниво. Той трябва да има съответните гаранции, че главният прокурор няма да се намесва в неговата работа. Трябва да има гаранция, че няма да има саморазправа от страна на главния прокурор след приключване на делото, каза Йорданова.

ГЕРБ поискаха да разберат каква точно ще е реформата в КПКОНПИ и с какви стъпки ще се развие.

„Част от решенията са в етап на обсъждане. Към настоящия момент законопроектът няма предвидими разпоредби върху промяна на кръга на лица. Няма да има припокриване, защото ще бъдат предложени изменения, където ясно да се регламентират компетентностите на разследващите органи“, отговори Йорданова.

Проблемите с българското гражданство на Любчо Георгиевски породиха питане от страна на ГЕРБ, дали ще се наложат ясни правила и защо един радетел за българската кауза има този проблем.

„Темата за българското гражданство е изключително отговорна и засяга много хора. За жалост в нея има и много корупционни схеми. Една от първите стъпки е тези недобри практики да бъдат преустановени. Ще проуча този случай“, отговори Йорданова.

Министърът каза, че си представя в края на 4-годишния мандат да имаме съдебна система, която да има по-високо доверие в обществото. „Очаквам България да е влязла в Шенген и поне два от трите мониторингови механизма да са приключили. Реформа на КПКОНПИ, промяна във функционирането на ВСС, по-голяма сигурност и бързина на процеса, аз ще продължавам да настоявам за конституционните промени. Статутът на главния прокурор и разширяване на субектите, които могат да сезират Конституционния съд“, заяви Йорданова.

От БСП попитаха дали е създаден регистър за особените залози.

„Това е реформа, която започна през 2015-та година от министър Христо Иванов. Трябваше да стане факт на 1 януари тази година, но е факт, че регистърът не е готов и ще има забавяне с още една година за тази реформа“, отговори Йорданова.

На въпрос от ПГ на ИТН дали има опасност за спирането на единната информационна система за съдилищата и връщане на старата система за случайно разпределение на делата, Йорданова каза, че в различните съдилища проблемите с новата система са от различен характер. „Липса на инфраструктура, обучени съдии. Сега се обсъжда дали да се спре системата или да продължи работа. Очаквам в рамките на месец да има окончателно решение. Ясни са проблемите алтернативите, трябва да изберем по-малкото зло“, категорична беше министър Йорданова.

Представителите на Демократична България поискаха да разбера съдбата на актуализираната стратегия за реформа в съдебната система и дали се предвижда действие на министерството, което да започне обновяване на стратегията. „Да, предвижда се да се актуализира нова стратегия“, заяви тя.

Ще има ли нов закон за адвокатурата, попитаха от Възраждане, а Йорданова отговори, че след като магистратите могат да упражняват такъв избор, то би било редно и адвокатурата да отговаря на същия стандарт.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Стоичков ще бъде едно от рекламните лица на туризма

Снимка: Министерство на спорта Министърът на туризма Христо Проданов се срещна с футболната легенда Христо Стоичков. Двамата обсъдиха бъдещото сътрудничеството за популяризиране на страната ни като туристическа дестинация. Стоичков се съгласи да бъде едно от лицата на българската туристическа реклама пред света, съобщиха от спортното министерство. Христо Проданов заяви, че […]