Йотова: Кабинетът не е предизборен щаб, а нормално правителство

NetNews

"Не е истина, че няма да се кандидатирам за втори мандат за президентските избори. Разговаряли сме много с президента на темата, слухове винаги ще има, започва кампания и е нормално да има такива твърдения".

Това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея вероятно единствено ръководството на ГЕРБ смята, че служебният кабинет действа като предизборен щаб на президента.

"Няма как този кабинет да бъде щаб на когото и да е било. Такова нещо може да се твърди от хора, коиото не са чели Конституцията. Това е нормално правителство, което не подлажи на контрол от парламент, защото няма такъв. Ако някой ви каже, че единствената задача на служебен кабинет е да организира изборите, не му вярвайте", допълни още Илияна Йотова.

За вътрешния министър Бойко Рашков Йотова заяви, че той е човек, който вдъхва доверие, но на негово място тя би отнесла случая с предполагаеми негови думи към прокуратурата.

Според Илияна Йотова предстоящите избори ще бъдат едни от най-честните от много време насам, тя се надява да е така и да се формира стабилен кабинет, който да определи приоритетите на България за следващите години, защото стоим твърде незавидно в момента.

Вицепрезидентът се страхува от твърденията, че няма ляво и дясно, защото тогава има опасност да се защитават интереси, които не са ясни.

"Не могат всички за да седната на една маса и да се договарят", каза тя и добави, че и идеята на ДПС за експертно правителство не е такава, те имат приоритети, предимно в областта на икономиката.

За Йотова скачането от избори на избори няма да подобри положението на българите, а широката лява коалиция е знак за събирането на нещо, което не е трябвало въобще да бъде разделяно. Относно отсъствието на Татяна Дончева от лявото обединение, тя смята, че не е драма, но в нейното движение са хора, които са насочени повече в ляво-център, но важното е, че е имало разговори с тях.

За политиката на БСП към "Има такъв народ", Илияна Йотова бе категорична, че на левицата не трябава да се гледа като на партия, която се моли на някого да направят коалиция.

Тя сподели, че не бива да се обобщава и определя като цяло една партия за статукво, защото в такива организации има много и различни хора, които са твърде далеч от статуквото.

"Невъзможно е позицията на България спрямо РС Македония да се промени без парламент, а няма и какво да се променя от страна на България", категорична бе Йотова.

За нея не би трябвало присъединителните прпоцеси към ЕС да се правят по двойки.

"Въпросът е открит, но се връща европейският тон в разговорите. Темата за Македония е важна и няма въпрос, по който да сме така обединени", допълни вицепрезидентът.

По инцидента с американските командоси, които нахлуха в частен цех, вицепрезидентът заяви, че цялата ситуация е смущаваща.

А идеята да имаме Национален културен институт извън страната по примера на "Гьоте институт" и други, Илияна Йотова коментира като заяви, че това е нужно, тъй като трябва да отговорим на призива на много културни дейци извън страната, но и особено на историята си, която ни задължава.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стефан Янев представя новите областни управители

Министър-председателят Стефан Янев ще представи новите областни управители, назначени от служебното правителство, съобщи Правителствената информационна служба. Както обеща премиерът и в съответствие с поетия от него ангажимент за прозрачност, почтеност и професионализъм в управлението, областните управители ще бъдат публично представени в Гранитна зала на Министерския съвет във вторник, 1 юни, […]