Йоханис: Вярвам, че Румъния и България ще бъдат приети в Шенген през 2023 г.

NetNews

Румънският президент Клаус Йоханис изрази снощи оптимизъм, че процесът по присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство ще завърши с положителен резултат през 2023 г., предаде агенция Аджерпрес.

Йоханис каза, че на срещата на Европейския съвет е поискал и е било проведено обсъждане на темата за присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство.

„Не си създавайте извънредни очаквания“, каза Йоханис, но допълни, че са били направени „стъпки в правилната посока“.

„(…) През двата дни, през които бях с останалите лидери, имах възможност да разговарям с много от тях. Разговарях с хората, ангажирани с шенгенския въпрос (…) Заключението ми е просто: всички участници разбраха, че тук имаме проблем, който трябва да бъде решен. Впечатлението ми е, че всички са разбрали и съм доста оптимистично настроен, че най-добрият вариант е процесът да приключи през 2023 г. с положителен резултат за Румъния и България“, заяви Клаус Йоханис.

Той подчерта, че Румъния е готова от всички гледни точки да стане част от зоната за свободно движение и че е говорил за единство и солидарност.

„Румъния е фронтова държава по отношение на войната в Украйна. Ние сме съседите с най-дългата граница с Украйна. Правим всичко по силите си и се справяме, защото искаме и смятаме, че това е правилно. Ние сме страната на първа линия за мигрантите и контролираме мигрантския поток. Имаме много добри резултати, признати от външни, обективни източници“, каза румънският президент. Той припомни, че над 60 процента от селскостопанските продукти, изнасяни от Украйна, преминават през Румъния.

„Повторих всички тези неща, за да не забравят хората, че солидарността, която проявихме, доведе до очаквания. Ние, румънците, също очакваме ясни сигнали, ясни знаци на солидарност и единство от страна на Европейския съюз. Това означава, наред с другото, че имаме легитимни очаквания да бъдем приети в Шенгенското пространство“, посочи Клаус Йоханис.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

България и Шенген: да се вгледаме в аргументите на Рюте

Нидерландия е готова да пусне България в Шенген още догодина. Но има уловка: най-напред трябва успешно да положим поправителен изпит. Премиерът на Нидерландия Рюте обяви, че страната ни трябва да получи нова положителна оценка по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Освен това трябва да бъде доказано на базата на […]