Каква елха да изберем за празниците?

NetNews

Коледната елха е сред задължителните празнични атрибути, създаващ неповторимото настроение, уют и празнична атмосфера. Традицията за поставяне на украсено дръвче в дома по празниците, съществува от векове. Тази традиция така е залегнала в представите ни, че би ни било много трудно да си представим празника без нея. С течение на времето концепцията за коледно дръвче се е изменила и днес освен въпросът с украсата ѝ, стои и дилемата какво да бъде то – изкуствено или естествено.

През последните години тенденцията е да се украсяват изкуствени елхички, за да опазим природата.

Изкуствените коледни елхи изглеждат добре и са също толкова красиви, а с подобаваща коледна украса са едни достойни заместници на естествените елхи. Тяхното разнообразие е голямо и би задоволило почти всички предпочитания – различна големина, форми, цветове, качество на изработка. По-достъпната цена на изкуствената елха дава възможност на всеки да си избере според бюджета си.

Но има хора, които държат на традициите и предпочитат естествена елха, поставена в дървена кръстачка, а и мирисът на борова гора вкъщи. Нейното най-голямо предимство е, че придава особена атмосфера на дома. Но за да оцелее дръвчето, трябва да се спазват някои изисквания.

Ако изберете живо коледно дръвче

Преди да купите елхата решете къде ще стои. За центъра на стаята е добре да изберете симетрична и красива от всички страни, а ако ще стои в ъгъла може да вземете и „едноъглова” или иначе казано – с не толкова правилна форма. Да купувате елхата в самото начало на декември няма особен смисъл, тъй като няма да доживее до края на празниците. Затова е добре да я купите не по-рано от 10 декември и то през деня – така ще можете да разгледате всички елхи и да изберете най-хубавата.

Важно е и мястото, на което ще поставите елхата. Тъй като въздухът в помещенията е топъл и сух, елхичките умират от дехидратация. Затова е добре дръвчето да стои далеч от източници на топлина. Също така трябва да намалите броя на играчките върху дръвчето. Колкото повече коледни украшения има, толкова по-бързо то ще увехне заради тежестта.

Ако се спрете на изкуствена елха

Изкуствени елхи може да намерите в най-различни размери, форми и цветове, с имитация на изкуствен сняг, със светещи иглички и дори вече украсени с играчки. Каква точно елха да изберете е въпрос на вкус. Но това не касае материала, от който е направена. Така елхи направени от поливинилхлорид са трайни и не много скъпи. Но те невинаги изглеждат естествено и често са произведени в Китай.

Елхите от полипропилен са най-качествените към днешна дата и много приличат на истинските елхи. Минусът при тях е само високата цена. Съществуват и елхи от монофиламентни конци, те не са скъпи, клонките им са пухкави като при истинските елхи, но далеч не винаги изглеждат естествено.

При покупката на самата елха проверете и как са закрепени игличките на клонките, а клонките към ствола на дървото.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тръмп вече играе грубо! Притиска губернатора на Джорджия за изборните резултати

Президентът Доналд Тръмп напразно се опита да накара губернатора на Джорджия да свика специална сесия на щатското Законодателно събрание за обсъждане на резултатите от президентските избори в щата. Тръмп и губернатор Брайън Кемп са разговаряли по телефона вчера само часове преди Тръмп да се яви на митинг във Валдоста, Джорджия. […]