Какви са настоящите и бъдещите COVID мерки в Италия

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

С цел възпиране на разпространението на коронавируса Италия периодично приема нови постановления с нови мерки. Често пъти местните и туристите, бленуващи за Италия, едва са се запознали с новите мерки и са свикнали с тях, за да открият, че междувременно са въведени още по-нови мерки. За по-малко от месец правителството прие две постановления за рестрикции и правила. Последното от тях бе одобрено на 5 януари. Част от новите мерки влизат от днес, 8 януари, а по-широка палитра от рестрикции започва да се прилага на 10 януари. Следващите ключови дати в тази насока са 20 януари, 1 февруари, 15 февруари и 31 март.

БТА обобщава нововъведенията на тези дати, посочвайки преди това  какви са правилата в сила сега.

Маски
В цяла Италия сега е задължително носенето на маски на открито. В обществените превозни средства, било то вътрешни полети, влакове на дълги разстояния, автобуси между областите или в градския транспорт, има изискване за носене на маска от типа FFP2.

Зелен сертификат и супер зелен сертификат
Това са двата актуални документа в Италия. Зеленият сертификат се издава за ваксинирани, преболедували Ковид-19 и на тези, които си правят тестове – антигенни с валидност 48 часа и Пи Си Ар с валидност 72 часа. Супер зеленият сертификат е само за ваксинираните и за преболедувалите от Ковид-19 и от него отпадат тестващите се. Когато ваксинирано лице се разболее, временно му се блокира зеленият сертификат за ваксинация. Когато лицето се възстанови от заболяването, зеленият сертификат се деблокира. Сега на повечето места на закрито се изисква обикновен зелен сертификат – работни места в държавния и частния сектор, градски транспорт, музеи, хотели и други места за настаняване. Супер зеленият сертификат се изисква сега за барове и ресторанти, за концертни и театрални зали, за закрити басейни и спортни зали. Ако дадена зона в Италия бъде обявена за оранжева, тоест със среден риск на разпространение на заразата, то онези, които нямат супер зелен сертификат не могат да излязат от общината си на местопребиваване, освен за работа, по здравословни причини или при неотложна нужда, не могат да се качват в лифтовете за ски пистите, не могат да влизат в търговски центрове в празничните дни, не могат да учат присъствено и не могат да упражняват спорт, при който има контакт.От 15 декември валидността на зеленият сертификат за ваксинация (тоест на супер зеления сертификат) е намалена от 12 на 9 месеца в Италия. Относно зеления и супер зеления сертификат две нововъведения ще влязат в сила от 10 януари и от 1 февруари. Те са представени по-долу.

Изолация на заразени
Лицата, дали положителен тест за коронавирус, но асиптоматични от три дни, които са с три или две дози ваксина, последната от които поставена преди по-малко от 120 дни, остават в изолация за 7 дни. От нея се освобождават или с негативен антигенен, или Пи Си Ар тест. Лицата с положителен резултат от тест за коронавируса, които са асимптоматични, но без ваксинация, остават под карантина за 10 дни и се освобождават от нея с антигенен или Пи Си Ар тест.

Изолация за контактни лица
Лицата, които са близки контакти на лице, дало положителен резултат на тест за коронавируса, не са под карантина, ако имат две или три дози от ваксините, ако последната от тях е поставена преди по-малко от 120 дни. Те обаче трябва да носят маски FFP2 за 10 дни. Лицата, които са близки контакти на заразен, имат втора или трета доза от ваксините, поставена преди повече от 120 дни, трябва да останат под карантина за 5 дни и да излязат от нея с отрицателен тест. Неваксинираните близки контакти на заразено лице са под карантина за 10 дни и се освобождават от нея с антигенен или Пи Си Ар тест.

Задължителна ваксинация
Засега тя е в сила за здравния персонал, училищния персонал, силите на реда и служители от сферата на социалните грижи.

Големи празнични тържества и чествания
Забранени са до 31 януари засега

Капацитет на спортните обекти
На закрито капацитетът е 35 процента, а на открито 50 процента.

Промени от 8 януари
От днес влиза в сила задължението за всички, които са навършили 50 години в Италия да се ваксинират срещу коронавируса. Ако до 1 февруари те не са си поставили поне една доза от ваксините, влиза в сила глоба от 100 евро.

Промени от 10 януари
От тази дата до края на извънредното положение в Италия, което засега би трябвало да приключи на 31 март, супер зеленият сертификат става задължителен за хотели и други места за настаняване, за тържества след религиозни или граждански церемонии, за изложения, за конгресни центрове, за зоните на открито на ресторантите, за лифтовете, за басейните, спортните зали, за колективните спортове, за спа центровете, за културните центрове, за социалните центрове, за развлекателните дейности на открито.

Което е най-важно от 10 януари супер зеленият сертификат ще се изисква за самолети, влакове и фериботи, както и за градския транспорт.
Пак от 10 януари започва записването за поставяне на трета доза от ваксините за тийнейджърите от възрастовата група 12-15 години.

Промени от 20 януари
Влиза в сила задължението за представяне на зелен сертификат при посещение на фризьорски салони, бръснарници, естетични центрове.

Промени от 1 февруари
Към тази дата служителите в държавния и частния сектор на и над 50 години трябва да са с най-малко една поставена доза от ваксините срещу коронавируса, защото от 15 февруари ще бъде необходимо хората на тази възраст да представят супер зелен сертификат за достъп до работните места. Това ще е в сила до 15 юни. За нарушителите глобите може да достигнат до 1500 евро.

Пак от 1 февруари валидността на зеления сертификат за ваксинация и за преболедуван Ковид-19 (тоест на супер зеления сертификат) се намалява от 9 месеца (както бе въведено на 15 декември) на 6 месеца.
От 1 февруари също така обикновеният зелен сертификат ще се изисква и за достъп до пощенски служби, банки, други офиси за финансови услуги, за други търговски дейности, но няма да се изисква за магазините за хранителни стоки, за аптеките и за други търговски обекти, касаещи основните потребности на хората.

Промени от 15 февруари
От тази дата ще бъде необходимо представянето на супер зелен сертификат за достъп до работните места в частния и държавния сектор за хората, навършили 50 години. Това ще е в сила до 15 юни. За нарушителите глобите може да достигнат до 1500 евро. Досега от средата на октомври се изискваше представяне на обикновен зелен сертификат от всички за достъп до работните места в държавния и частния сектор. Нововъведението де факто изключва неваксинираните и непреболедувалите на и над 50 години от достъпа до работни места.

Промени от 31 март
На тази дата би трябвало да приключи извънредното положение в Италия.

Как се влиза в Италия
В средата на декември като част от усилията за възпиране на варианта Омикрон на коронавируса Италия въведе за пристигащите от страни членки на ЕС предварителен тест за коронавируса и за ваксинираните, и за неваксинираните. Пи Си Ар тестовете трябва да са не по-стари от 48 часа, а антигенните, не по-стари от 24 часа преди влизане в страната. За неваксинираните освен това има и карантина от 5 дни след влизане в страната. За ваксинираните карантина при влизане няма. Тези правила са в сила до 31 януари. Правилата са в сила и за италианците, връщащи се в Италия от други страни от ЕС.

За пристигащите от страни, които не са членки на ЕС, карантината за неваксинирани е 10 дни, а ваксинираните трябва да направят Пи Си Ар тест, не по-стар от 72 часа преди влизането в страната или антигенен тест, не по-стар от 24 часа преди влизането в страната. Изключение има за пътниците от Великобритания, като при тях Пи Си Ар тестът трябва да е не по-стар от 48 часа преди влизането в страната.

Има забрана до 31 януари за влизане от Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Малави, Мозамбик, Намибия и Есватини.

Как се влиза от Италия в България
От 7 януари, тоест от вчера влезе в сила актуализация на списъка на българското министерство на здравеопазването на страните от червена зона. Съгласно промяната в червена зона преминаха Италия, заедно с Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и други страни. Пълен списък има към съответната заповед на министъра на здравеопазването, качена в сайта на министерството на здравеопазването.

Съгласно правилата в сила от 7 януари лицата, които пристигат у нас от страни, попадащи в червената зона (тоест и от Италия), се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров Ковид сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната Пи Си Ар тест. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от горепосочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от Пи Си Ар тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина.

Карантината не подлежи на отмяна. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от Пи Си Ар тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Цветови зони в Италия
В Италия по принцип са дефинирани четири типа зони – бели, жълти, оранжеви и червени. Червените с най-висок риск, а белите с най-нисък риск на разпространение на заразата. При промяна на цвета на областите се взимат предвид броят на новозаразените на 100 000 души, процентът на заетите легла в интензивни ковид отделения и в обикновени ковид отделения. В червените зони влиза в сила пълен локдаун. Засега червени зони в Италия няма. В оранжевите зони се разрешават някои дейности само на притежатели на супер зелен сертификат, както бе разяснено по-горе. В жълтите и белите зони са в сила общите ковид правила за Италия като може да има някои малки различия между тях. Считано от 3 януари бели зони са областите Абруцо, Базиликата, Кампания, Емилия-Романя, Молизе, Пулия, Сардиния, Тоскана, Умбрия и Вале Д’Аоста, а жълти зони са Калабрия, Лацио, Ломбардия, Фриули Венеция Джулия, Венето, Пиемонте, Марке, Сицилия и автономните провинции Болцано и Тренто.

От 10 януари от бели на жълти зони стават обаче Абруцо, Емилия-Романя, Тоскана и Вале Д’Аоста.
/БТА/
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

16 жертви на газова експлозия в столова в Китай

Снимка: архив, БГНЕС Най-малко 16 души са загинали при рухването на общинска столова в югозападния китайски мегаполис Чунцин в резултат на газова експлозия, съобщи държавната осведомителна агенция Синхуа, цитирана от ДПА. Десет души са ранени. По първоначални данни след взрива под развалините на столовата, която обслужвала намиращи се в съседство […]