Какво се крие зад желанието ни за сладко?

NetNews

Често сме привлечени от храни с определен вкус: солено, сладко, кисело и т.н. В този случай организмът съобщава, че е настъпил вътрешен дисбаланс, пише utro.ru, цитиран от „Дарик“.

Според диетолога Светлана Перес е важно вкусовете да са балансирани и да няма хранителна зависимост. Според нея желанието за сладко показва, че човек изпитва хроничен стрес или подсъзнателно търси да облекчи умората чрез шоколада.

„Шоколадът съдържа аминокиселината триптофан (помага за преодоляване на умората). Също повишава нивата на серотонин, допамин и окситоцин. По правило искаме сладко не само когато сме стресирани, но и когато имаме остър дефицит на магнезий, хром и фосфор“, казва специалистът.

Сладка е не само захарта, но и поливалентните алкохоли, фруктозата и лактозата. Това може да предизвика „блокаж“ в тялото на ниво кръвообращение, храносмилане, дишане, предупреждава Перес.

Психологът Иля Шабшин обяснява как да се отървем от навика да ядем сладкиши. Той смята, че без осъзнаването на проблема е безполезно да се променят хранителните навици.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Откриха труп на млада жена в Перник

Труп на млада жена е открит тази сутрин пред блок в пернишкия квартал „Мошно”, пише Глашатай. Преминаващ човек е открил тялото зад блок 68 в квартала. Все още няма официална информация по случая, но запознати твърдят, че става въпрос за дама между 20 и 30 годишна възраст, която е живеела […]