Какво си казаха Кирил Петков и Димитър Ковачевски в Скопие?

NetNews

Стана факт първото официално посещение на Кирил Петков в Скопие.  Той вече се срещна с македонския си колега Димитър Ковачевски, както и с президента на страната Стево Пендаровски.

Ковачевски и Петков са постигнали и конкретни договорки: България ще нарича съседката си с по-краткото име Северна Македония, а до два месеца двете страни ще бъдат свързани по въздух чрез линията София-Скопие.

С протегната ръка от страна на българския премиер и химните на двете държави започна първото посещението на Кирил Петков в Скопие.

Македонски медии коментираха, че военният оркестър в Скопие изпълнил само първата част от химна на съседите ни, но не и тази, в която се споменават Гоце Делчев, Даме Груев, Сандански и Крушевската република – част, проблемна за България. След това последваха срещи на четири очи.

Още по темата

18 яну 2022 14:43

176

18 яну 2022 10:30

113

„С Димитър Ковачевски имахме един много добър и приятелски разговор. Искам да благодаря на моя нов приятел“, каза Петков. „Тук винаги може да смятате, че сте между добри приятели“, отвърна Ковачевски, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Двамата премиери обявиха и първите стъпки към постигането на конкретни резултати в сближаването на двете държави – свързаност по въздух.

„Линия София-Скопие ще бъде реалност. До 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща“, обяви българският премиер. „Ще се финализира и договорът за трансгранично сътрудничество, с което ще бъде отворен граничният пункт „Клепало“, добави македонският му колега.

След срещата стана ясно още, че Скопие ще изпрати нота до ООН, че краткото име – Северна Македония, се отнася само до държавата им, а не до географския регион, част от който попада в днешна България.

„Това означава, че България повече няма да възпрепятства използването на краткото име в нито един международен или двустранен процес и е информирала ООН за това“, заяви Ковачевски. „Ние абсолютно уважаваме самоопределянето на всички граждани на Северна Македония“, подчерта Петков.

Петте комисии по отделни сектори също започват интензивна работа. Ще се търси консенсус и по спорните исторически въпроси.

Ще се фокусираме на нещата, които ни събират, а по-сложните въпроси ще отнеме по-дълъг срок“, каза българският премиер. „Това ше бъде мост към бъдещето а не към миналото“, допълни Ковачевски.

След седем дни двете правителства ще проведат и съвместно заседание.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ячев: Посещението на Петков в Скопие е безпредметно и без резултат

Българският премиер Кирил Петков осъществи първото си официално посещение в Скопие. Двамата с премиера на РСМ Ковачевски са постигнали и конкретни договорки: България ще нарича съседката си с по-краткото име Северна Македония, а до два месеца двете страни ще бъдат свързани по въздух чрез линията София – Скопие. „Абсолютно безпредметно […]