Какво ще стане, ако Земята спре да се върти

NetNews

Замисляли ли сте се какво ще стане, ако Земята спре да се върти? Последиците биха били катастрофални, нали? Е, не е задължително. Всичко зависи от това колко бързо планетата спре да се върти.

Внезапно и рязко спиране? Забравете, това е краят! Но, ако Земята постепенно забавя въртенето около оста си и спре, тогава животът на планетата може и да оцелее. А въртенето вече се забавя. И така, какво ще се случи?

Въртенето на Земята

Планетата Земя се върти около собствената си ос с около 1600 км/ч или около 440 метра в секунда. Едно завъртане отнема 24 часа, по-точно 23 часа 56 минути и 4.09053 секунди.

Не можем да почувстваме как Земята се върти. Това е така, защото ние и всичко останало – включително океаните и атмосферата на планетата – се въртите заедно със Земята със същата постоянна скорост. Земята се върти, откакто се е формирала и се върти в посока обратна на часовниковата стрелка.

Ако въртенето рязко спре

Ако Земята внезапно спре да се върти, ефектите ще бъдат катастрофални. Ще го усетим, усещането ще е подобно на това да се возим в бързо движеща се кола, без предпазен колан и да накараме някой да натисне спирачките – всички ще полетим напред, когато превозното средство спре.

Използвайки същата аналогия, ние и всичко останало, което не е дълбоко вкоренено в планетата, ще бъдем изхвърлени настрани. Междувременно океаните ще застинат за момент, а до минута ще се формира мега цунами, което ще залее сушата на 30 км навътре.

Земята ще бъде обхваната от вятър със страховита скорост, подхранвайки апокалиптична буря. Скалите, горните слоеве на почвата, сградите, инфраструктурата, хората … всичко ще бъде пометено в атмосферата. Глобалното унищожение ще бъде мигновено и окончателно!

Ако въртенето спре постепенно

Ако процесът се случи постепенно в продължение на милиарди години, ситуацията щеше да бъде много по-различна. Ако Земята спре да се върти около оста си, но продължи да обикаля около Слънцето, продължителността на годината ще остане същата, но продължителността на деня ще бъде удължена до една година! Това е така, защото на Слънцето ще са необходими 365 дни, за да се придвижи през небето и да се върне в същото положение.

При спряла Земя Слънцето ще изгрява от запад и ще залязва на изток. През почти половината година ще живеем в тъмнина, с изключение на няколко седмици на здрач или зазоряване, с ниски температури. В крайна сметка слънцето отново ще изгрее, но ще остане на небето цели 6 месеца. През този период температурата на повърхността ще зависи от географската ширина; екваторът например би бил много по-горещ, отколкото е сега, с изгарящи температури.

Може би най-големият ефект от загубата въртенето би бил, че Земята ще промени формата си Центробежните сили, създадени при въртенето на планетата, буквално карат екваторът да изпъкне. Лишаването от тези центробежни сили би довело до ефективно

мигриране на океаните към полюсите.

Това колосално количество вода първо ще наводни районите на Русия и Северна Канада, преди в крайна сметка да потопи голяма част от Европа и огромни части от южната част на Южна Америка. Когато океаните се отдръпнат от екватора, ще се разкрие гигантска суша, огромен екваториален мега континент, обхващащ средната част на цялата планета.

Междувременно световният океан ще бъде разделен на две изолирани морета събрани на полюсите. По-голямата част от този нов континент би била необитаема поради тънкия въздуха. Въпреки това, заради достатъчно въздушно налягане, бившето океанско дъно би могло да поддържа живот. Евентуално!

Източник: vesti.bg

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Мъж издъхна след челен удар край Приморско

Шофьор, пострадал при тежка челна катастрофа край Приморско, издъхна в линейка на път за Бургас, информира "Флагман". Катастрофата между лек автомобил и бус е станала в района на моста на река Ропотамо край Приморско, съобщиха от ОД на МВР Бургас. По първоначална информация най-вероятно на шофьора на леката кола му […]