Как бе свален самолетът А-50: Украйна заложи капан, а руснаците допуснаха глупава грешка

NetNews

В неделя украинските сили свалиха един от много ценните самолети на руските Военновъздушни сили: А-50, служещ за радарно откриване. Но как Киев успя да нанесе този удар по окупаторите?

Анализаторът Том Купър, написал няколко книги за съветските и руски военни самолети, разкри своята теория пред списание Forbes. Според него украинците са заложили капан на руснаците, на който последните са се хванали наивно и са допуснали елементарна грешка.

Според него капанът е бил заложен в събота, когато самолети на украинските ВВС (вероятно Су-24) са нанесли удари в Крим, при които редица радари са били унищожени или повредени. Така окупаторите в Крим са останали частично „слепи“ са вражески самолети, дронове и ракети. Така руските военни командири направиха очевидното, но глупаво нещо: да използват един от малкото радарни самолети в руските сили А-50.

Те са дали заповед на екипажа, който лети предимно далеч на юг над Азовско море, да се премести на север, за да разшири радарното покритие над по-голямата част от Крим. Така самолетът е станал мишена на украинските сили.

При атаката е бил поразен и Ил-22, който ескортира ценния и много скъп самолет А-50. Без да осъзнава опасността, А-50 е попаднал в обсега на една от ракетните системи на украинските сили, разположена близо до фронтовата линия.

Възможно е украинците да са използвали С-300 или „Пейтриът“ (PAC-2 или PAC-3), за да свалят вражеския самолет. Има доказателства, че украинците използват съвместно С-300 и „Пейтриът“. Американската система е възможно да е била активирана само за секунди, за да получи собствени данни за насочване, но твърде кратко, за да могат руснаците да я локализират и унищожат. И в този момент Украйна е започнала да изстрелва ракети.

След успешната атака, екипажите на наземните украински ракетни системи са се отдалечили от първоначалната си позиция и са станали неуязвими за руско отмъщение.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Моуриньо с първи коментар след уволнението от Рома

Португалският треньор Жозе Моуриньо направи първи коментар, след като бе уволнен от поста старши треньор в Рома. Той използва социалната мрежа Instagram, за да пусне послание в няколко думи. „Пот, кръв, сълзи, радост, тъга, любов, братя, история, сърце, вечност“, написа Моуриньо. Неговият наследник начело на „вълците“ поне до лятото е […]