Как да пестите

NetNews

Домашно счетоводство

Контролът на приходите и разходите ви помага да не допуснете отварянето на финансови дупки в личния си бюджет. Експертите съветват да си водите записки на лист хартия или в електронна таблица на Excel за твърдите месечни разходи, които не можете да избегнете – като наем, застраховка или вноски по кредит. Така лесно ще разберете колко ви остава за книги, дрехи и развлечения.

"Принципът на празния буркан"

Оставащата сума след приспадане на фиксираните разходи е по-лесна за разпределяне, ако използвате "принципа на празния буркан". Той ще ви помогне да определите категориите разходи (материали за обучение, пътуване, нова чанта, лакомства и т.н.) и да ги приоритизирате. С първите оставащи средства трябва да бъде напълнен бурканът, запазен за най-важния разход.

Разумно пазаруване

Пазаруването по план може да ви помогне да избегнете спонтанни придобивки, за които по-късно може да съжалявате. Ако влезете в магазина със списък с необходимите продукти рискът да се сдобиете с нещо излишно е по-малък. За целта можете да използвате и мобилни приложения. Освен това е много важно да не влизате в магазина на гладен стомах и да отделяте ограничено време за пазаруване.

Стоките втора ръка

Дрехите втора употреба може и да не са по вкуса на всеки, но особено младите хора в Германия активно използват възможностите на секънд хенд търговията. Най-популярни са учебниците, но в университетите има и табла с обяви за мебели, лаптопи и цифрови фотоапарати втора употреба, а на някои места се организират и базари за ползвани велосипеди.

Разменна търговия

Не е нужно да ходите непременно до магазина, за да си купите ново облекло. Специални сайтове за размяна, като Tauschbörse.de или Kleiderkreisel.de, ще ви помогнат да спестите пари. При този вид пазаруване обаче възникват допълнителни разходи за доставка. Друг недостатък е това, че не можете да върнете дреха, ако тя се окаже тясна или широка.

Споделяне на храна

Споделянето на храна спестява не само природни ресурси, но и пари. Порталите за т.нар. foodsharing предлагат годни за консумация продукти, които някой има в излишък или са с лош търговски вид. На същия принцип работят и обществените хладилници в някои градове в Германия.

Поправи си сам

Счупено колело? Изгорял уред? Цените на ремонтните услугите в Германия са високи. Можете да спестите много пари, ако посетите някоя работилница от типа Repair Cafe. Нейните сътрудници ще ви покажат как да вдъхнете втори живот на повредения уред. Има обаче едно условие: трябва да си го поправите сами, слушайки съветите им.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Караянчева към Радев: Спрете внушенията, че изборите ще са опорочени

Въпреки големите си различия с президента от ГЕРБ се отзоваха на поканата му за консултации относно подготовката за провеждане на избори по време на COVID-19. Управляващата партия изпрати при Румен Радев няколко свои представители, сред които председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на ПГ на ГЕРБ […]