Как ДПС се готви да увеличи тройно сечта в горите?

NetNews

Тройно увеличаване на сечта на дърва за огрев, за да се подкрепят социално слабите. С този благороден мотив ДПС внесе промени в Закона за горите, които минаха скорострелно на първо четене и сега предстои одобряването им на второ четене от Народното събрание.

Единствените, които гласуваха срещу законопроекта, бяха 34 депутати от „Възраждане“ и тримата от „Зелено движение“, начело със съпредседателя на партията Владислав Панев.

За последно Законът за горите беше променен в края на предишното Народно събрание и влезе в сила на 2 февруари 2023 г. Направените тогава промени целяха да се ограничи безконтролната сеч в горите и възможността кметовете да разпределят еднолично кой да получи дърва за огрев.

Сега, няколко месеца преди местния вот, на практика се прави опит да се върне старото положение, като се отменя възможността хората да добиват самостоятелно дървесина, ако притежават съответното удостоверение за това или възлагат добива на общинските горски структури, държавните горски стопанства, държавните ловни стопанства, учебно-опитните горски стопанства.

Става въпрос за прословутия член 111 ал. 3 от Закона за горите, който е в основата на всички проблеми с безконтролната сеч, както се изрази Антоний Стефанов, председател на асоциацията на частните лесовъди „Булпрофор“.

Какво означава това на практика

На практика, ако предложените от ДПС промени бъдат гласувани и на второ четене, това означава да се увеличи тройно сечта на дърва за огрев, каза екологът и бивш депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев пред Mediapool. По думите му това ще доведе до двойно увеличаване на дърводобива в цяла България.

Причината е, че се предлага допустимото количество дърва за огрев, което ще се предоставя на домакинствата на преференциални цени да скочи от 10 на 30 кубика. Така при 1.5 млн. домакинства, ползващи дърва за огрев това ще доведе до ежегоден дърводобив от 45 милиона кубика, докато сега се добиват по 15 милиона кубика дърва годишно, мотивира се Дунчев. По думите му те са достатъчни, за да задоволят нуждите на хората.

Аргументът на ДПС за промяната е, че България има разнообразен релеф и в планинските райони хората по-дълго се отопляват на дърва и съответно имат необходимост от по-големи количества, които сега не могат да си ги осигурят, заради изискванията в закона.

На страницата си във Фейсбук Александър Дунчев е дал пример, като е публикувал и документи, как кметовете заобикалят забраната и на практика добивът на дърва за социално слаби не стига до тях, а те си ги купуват на пазарни цени.

Бившият заместник-министър по екологията Тома Белев на база данни от НСИ и социалното министерство е пресметнал, че над 10 кубика дърва за огрев са ползвали едва 6000 домакинства от ползващите дървесина на преференциални цени, което е 4.5 на сто от всички правоимащи. „Та за тези 6000 домакинства сега напират група депутати да им дадат възможност вместо до 10 пространствени кубика на година да ползват 15 плътни куб.м или два пъти и половина повече“, пише Тома Белев.

Той отбелязва, че „в същото време депутатите не се сещат за едни 930 000 домакинства, които пазаруват от търговците дърва, пелети и брикети и за разлика от ползващите парно, електричество и дърва на преференциални цени държавата не ги е подпомогнала и с една стотинка“.

Той пита „защо за 6000 домакинства се променя закон на бегом за три дена, но никой депутат не мисли за останалите 930 000 домакинства“.

Законодателни промени с мирис на избори

Александър Дунчев смята, че промените в Закона на горите се правят под натиска на кметове от ДПС и ГЕРБ от Западните Родопи, където ежегодно за огрев се ползва скъпа и висококачествена иглолистна дървесина, защото само такава има там. Така на практика за огрев се продава и се гори дървесина с цена от 150 – 200 лв./куб.м, а се дава на местните за по 20 лв./куб. м.

„С промените на практика се дава пълна власт на кметовете да определят на кой, колко и кога да се дават дърва, т.е. да се купуват избори“, коментира бившият депутат от ПП. Според него това е една от най-мощните схеми за злоупотреби с дърва, която беше спряна с приетите промени в Закона за горите от 48 НС по предложение на ПП-ДБ.

ПП-ДБ няма да подкрепят законопроекта на второ четене

Владислав Панев каза пред Mediapool, че ПП-ДБ няма да подкрепят законопроекта на второ четене в този му вид и са внесли законодателни промени между двете четения. По думите му този разговор вече се е провел в коалицията.

По време на приемането на закона на първо четене от парламента Росен Костурков от ПП изрази притеснения от предложението за премахване на изискването на сертификат за безопасност, когато се работи с техника в горските райони. „Между първо и второ четене няма да допуснем да се промени режимът, по който се отпускат дърва за сеч от населението за огрев. Този режим беше създаден специално, за да ограничим влиянието на общинските кметове, които, без никой да ни се сърди в залата, използвайки дървата за огрев, търгуват с местното население, включително и за гласове, а наближават избори“, каза Костурков, цитиран от БТА.

Към момента няма официална позиция от страна на ГЕРБ дали ще подкрепи промените в Закона за горите на второ четене в парламента.

Затова пък те се подкрепят от БСП. Въпреки че бившият земеделски министър Иван Иванов подкрепи законопроекта на Ализан Яхова и група депутати, сред които и има и от БСП, той призова да не се бърза с промените и да се направят консултации.

„Тук сме отворили най-важния въпрос – по какъв ред да могат да добиват дървесина самите ползватели или т.нар. местно население, дали да остане усложнен този режим или да бъде облекчен. Според мен режимът трябва да бъде облекчен“, казва Иванов по време на дискусията в парламента на 14 юли. Премахването на административната тежест е друг аргумент на ДПС за приемането на поправките.

Засега единствено от „Възраждане“ са категорично против приемането на лобиските поправки. Депутатът им Даниел Петров е внесъл предложение между двете четения за намаляване на количествата на дървата за огрев.

Предложение за промени между двете четения са внесени още от Владислав Панев и Илина Мутафчиева (Зелено Движение) и от Михал Камбарев (ПП). Те предлагат хората да могат да събират от гората т.нар. мъртва дървесина – паднали или единично пръснати повредени дървета. Това обаче противоречи на европейското и българското законодателство, защото ще унищожи до 60% от защитените видове, коментира Александър Дунчев.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дневен хороскоп за 21.07.2023 г.

хороскоп от astrohoroscope.info Овен Денят не се отличава с някакви особени събития. Отново ще се движите по течението. Не е лошо да се погрижите за здравето си, дори ако само си повдигнете настроението, пак е от полза. Телец Имайки предвид тенденцията на днешния ден, не се разстройвайте, ако нещата не […]