Как точно помага предпазният колан

NetNews

Дори колата да има въздушни възглавници, все пак е важно да да закопчаете предпазния колан. Ако това не бъде направено, еърбеговете могат да не се отварят (при повечето модели), но дори и да се отворят можете да получите сериозни наранявания или да излетите от колата в случай на катастрофа.

Германците от TUV припомнят как точно предпазният колан спасява живота и здравето на хората в автомобила. При скорост от 80 км/ч теглото на човек се увеличава значително. Тоест вероятността от нараняване нараства с увеличаване на скоростта, поради което е важно да се поставя предпазен колан.

Факт е, че когато дадено превозно средство се движи, всичко вътре в него също се движи. Затова при рязко спиране е необходимо нещо, което да спре движението на водача и пътниците в автомобила, за да не получат сериозни наранявания. Именно това е ролята на предпазния колан.

Той е проектиран да помогне при всякакъв вид сблъсък. Например, при челен удар, незакопчан пътник може да счупи предното стъкло с глава и да излети през него. В същото време незакопчаният водач удря волана с гърдите и главата си, получавайки също сериозни наранявания.

При странични сблъсъци коланът предпазва от удари в страничните стъкла и колонките, като също така спестява от излитане от колата. Доказано е, че при челни сблъсъци рискът от нараняване се намалява 2 пъти, при странични сблъсъци – 1.8 пъти. Ако автомобилът се преобърне, рискът от нараняване или смърт се намалява 5 пъти.

Пасажер, който седи на задната седалка и е с незакопчан предпазен колан пък, при учар и преобръщане на автомобила, може директно да счупи вратовете на водача и пътника отпред. Това нееднократно е демонстрирано при т.нар. краштестове и манекените, които се поставят в автомобила.

Освен това някои шофьори не поставят коланите си поради наличието на въздушни възглавници в колата. Но факт е, че при сблъсък, дори и еърбета да се отвори, човек лети напред, а възглавниците го изхвърлят назад. По-този начин рискът от нараняване се увеличава. Тоест значението на въздушните възглавници е само в онези случаи, когато човек е закопчан с предпазен колан.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Общински съвет „Тунджа“ гласува закупуване на помпи за питейна вода за подобряване на водоподаването

Общински съвет „Тунджа“ одобри закупуването на две помпи за питейна вода, заради нарастващите случаи на аварии по водопроводната мрежа в населените места на общината. Предложението беше внесено от кмета Георги Георгиев по спешност на днешната сесия, защото вчера половината от село Гълъбинци беше без вода заради авария на една от […]