Как трябва да чистите снега от колата?

NetNews

Всеизвестен факт е, че у нас през зимата вали сняг, макар и през последните години той да е по-рядко явление. Но когато се случи, независимо дали ви харесва или не, трябва да го почистите от колата си преди пътуване. Трябва обаче да знаете, че не си струва да стигате до най-високия етап на перфекционизъм в борбата срещу всяка снежинка.

Има шофьори, които в стремежа си да елиминират последиците от валежите, помитат буквално всеки милиметър от колата си, опитвайки се да се отърват от всяка снежинка. По този начин обаче, те правят лоша услуга най-вече на лаковото покритие на колата. Въпросът е, че снегът е просто твърда форма на вода. Кристален. И всеки кристал има ръбове. Да, водните кристали нямат твърдостта на диаманта, но ръбовете им, дори относително „меки“, могат да повредят повърхността, по която се плъзгат.

Между другото, четките на традиционния инструмент за отстраняване на сняг от колата също създават микродраскотини върху лаковото покритие. Това всъщност се случва при прекалено старателно почистване на автомобила от снега. Колкото повече пъти почиствате снега по покрива на колата си, толкова повече ще се проявят горните ефекти.

Микродраскотините, разбира се, не са лесни за забелязване с просто око. Въпреки това, всеки от тях е потенциален източник на корозия в бъдеще, тъй като е място за отслабване на покритието. От друга страна, множество от "микродраскотини" на лаковото покритие, които не са видими за окото, правят така, че боядисаната повърхност да загуби блясъка си и да придобие матов вид.

Така че, по-разумните собственици на автомобили просто трябва да пометат снега от прозорците старателно и да изхвърлят по-голямата част от „кристалната вода“ от капака, покрива и багажника, но не и да прекаляват с чистенето. Останалият малък снежен замръзнал слой няма да повлияе на безопасността на движението и няма да развали външния вид на автомобила, особено в градската киша, на която ставаме свидетели всяка зима.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бойко Борисов: Европейският каубой

Българският премиер Бойко Борисов е като европейски каубой. Това пише в свой анализ френското издание Поан. Изданието описва последните противоречия около премиера. Припомнят се снимките от неговата спалня. На тях се виждаше шкаф, пълен с пари. Такава сцена може и да е характерна за страна от Централна Азия, но не […]