Как тялото ни издава, че сме стресирани?

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Стресът е чувство на физическо и/или психическо напрежение. Това е естествена реакция на заплаха, търсене или предизвикателство. Вашето тяло откликва на тези стимули с физически и емоционални реакции. Стресът може да има различни ефекти върху нашето поведение и настроение. Той засяга различни системи, органи и тъкани в цялото тяло. Признаци и симптоми на стрес Стресът засяга цялото ви тяло, причинявайки широко разпространени физически симптоми. Той се проявява физически в тези системи на организма:

1. Сърдечносъдова система

Често стресът принуждава тялото ви да реагира „борба или бягство“, при който хормоните като адреналин, норадреналин и кортизол, карат сърдечната ви честота да се увеличава. Той причинява по-силни спазми на сърдечния мускул. Също така съдовете се разширяват. Това повишава кръвното налягане, увеличавайки риска от инфаркт или инсулт.

2. Храносмилателната система

Когато сте стресирани, черният ви дроб изработва повече кръвна захар (глюкоза), за да повиши вашата енергия. Този приток на кръвна захар с течение на времето може да увеличи риска от диабет тип 2. Вашата храносмилателна система може да се почувства разстроена от прилив на хормони на стреса, учестено дишане и повишена сърдечна честота. Стига се до запек, диария, киселини или киселинен рефлукс, спазми или болки в стомаха и дори гадене и повръщане.

3. Имунна система

С времето хормоните на стреса могат да намалят имунитета. Ако сте подложени на хроничен стрес, сте по-податливи на вирусни заболявания и други инфекции.

4. Ендокринна система

Когато мозъкът ви възприеме заплаха, той стартира поредица от събития, включващи оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна реакция (HPA). Това води до увеличаване на производството на стероидни хормони – включително кортизол, който е известен като първичен хормон на стреса.

5. Мускулна система

Когато сте стресирани, мускулите ви могат да се напрегнат. Въпреки че мускулите обикновено се отпускат, когато нивата на стрес намаляват, хората с хроничен стрес могат да бъдат напрегнати през цялото време.

6. Репродуктивна система

Острият стрес може да предизвика производство на повече тестостерон. Хроничният стрес обаче може да причини намаляване на тестостерона, което може да доведе до еректилна дисфункция или да намали производството на сперматозоиди. Хроничният стрес води и до инфекция при репродуктивните органи на мъжете. Стресът може да разстрои менструалния цикъл на жената под формата на по-тежки, нередовни или по-болезнени менструации. Хроничният стрес също може да влоши признаците на менопаузата. Може да окаже влияние на процеса на бременност, включително затруднения при зачеването.

7. Дихателната система

Ако изпитвате стрес, вероятно ще дишате по-бързо, тъй като тялото ви се опитва бързо да разпредели богата на кислород кръв в тялото ви. Ако вече имате дихателно заболяване, като астма , може да се затруднявате да се справите с допълнителното натоварване на белите дробове.

8. Емоционални признаци на стрес

Хроничният стрес води до редица емоционални симптоми и да повлияе на цялостното ви състояние и психическото здраве . Емоционалните симптоми на хроничен стрес могат да включват:

– Раздразнителност или особено настроение;

– Тревожност;

– Депресия;

– Чувство на претоварване или немотивираност;

– Самота и изолация.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Атанас Атанасов: Потресе ме инициативният комитет на Радев с 27 бивши агенти на ДС в него

Лозан Панов е наш съмишленик в сферата на правосъдието. Той е достоен и последователен в борбата за съдебна реформа и го подкрепяме. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов в предаването „Панорама“ по БНТ. Той отказа да отговори дали е съгласен с твърдението, на Лозан Панов, че Румен Радев […]