Калин Калпакчиев пред ФАКТИ: ВСС трябва да бъде само кадрови орган

NetNews

От дълго време очакваме съдебна реформа.

Това призна пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Калин Калпакчиев, съдия от Софийския апелативен съд и член на Съюза на съдиите.

Всичко това не се случва с темповете, които очаквахме. Промените изискват време. Промяната на законите досега се правеше непрофесионално.

Форматът на коалицията, съставена от четири партии, предполага и това забавяне.

Трябва да се направят промени в законите, които да гарантират независимост на прокурора от висшестоящите.

Отделният прокурор не трябва да е зависим от висшестоящия при своето кариерно развитие. Той не трябва да се страхува, че ще бъде уволнен или преместен. По тези въпроси вече се работи в министерството на правосъдието.

Крайно време е парламентът да прояви воля при попълването на своята квота във Висшия съдебен съвет (ВСС). Крайно време е да се спре с издигането на зависими личности, а да се заложи на номинирнето на безспорни професионалисти без да се правят пазарлъци за партийните квоти. Този метод може да се приложи при попълването на прокурорската квота във ВСС от страна на парламента.

За съдийската квота може да се приложи метода за избора на тези съдии, които са останали под чертата при попълването на квотата на професионалната квота на ВСС.

ВСС трябва да бъде само кадрови орган, а в момента той е хипертрофирал с власт, смята Калин Калпакчиев.

Целият разговор с Калин Калпакчиев вижте във ВИДЕОТО.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Сърбия ще съхранява газ в хранилища на Унгария

Унгария ще позволи на Сърбия да съхранява известни количества природен газ за предстоящата зима в газовите хранилища на страната. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от „Ройтерс“. Решението идва след проведен разговор със сръбския финансов министър Синиша Мали. Унгария разполага с газови хранилища за над 6 млрд. куб. […]