Калоферци се готвят за „мъжкото хоро“ на Богоявление

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Утре на Богоявление в Калофер отново ще се извие леденото хоро.

„Първо влизат калоферци, извършва се ритуалът, след това може всеки. Водата е осветена“, каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Тази година лед няма, сняг също. В топлото януарско време подготовката за мъжкото хоро започна още от днес, за да могат утре между 100 и 150 души да влязат във водите на Тунджа за ежегодния ритуал, предаде Bulgaria ON AIR.

„От Калофер съм и това е шеста година, в която се хвърлям в реката“, коментира Николай Михалев.

17-годишният Николай е гайдар и не крие вълнението си ден преди хорото.

„Тази нощ се събираме при кмета. Подгряваме и след това тръгваме от там с гайдите и тогава вече влизаме в реката. Усещането е неописуемо“, разказа той.

В последните години стотици идват в Калофер, за да се докоснат до традицията. Подготовката не приключва през деня – по тъмно идва ред на носиите и подгряването на всички желаещи да нагазят в студената, но пречистена вода. А на сутринта шествие ще премине по калоферските улици.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Във Враца ваксинират възрастните хора по домовете им

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във Враца започва от 10 януари кампания за ваксиниране срещу коронавирус по домовете на желаещи възрастни хора, както и на такива, които са трудноподвижни, с трайни увреждания или в неравностойно положение, съобщиха от здравната инспекция. Ваксинирането ще бъде извършвано в почивните дни, […]