Калоян Паргов: Столична община е наясно, че 22-те станции не измерват точно чистотата на въздуха

NetNews

„Столична община е наясно, че 22-те станции не измерват точно чистотата на въздуха, още от времето на бившия заместник-кмет по екологията Йоана Христова. Това, за което ние от БСП алармирахме преди 3 седмици, днес бе потвърдено от управляващите по време на заседанието на Комисията по транспорт и пътна безопасност на СОС“, заяви лидерът на БСП – София и заместник-председател на транспортната комисия Калоян Паргов.

Той припомни, че на територията на Столична община са разположени 22 сензорни станции за ФПЧ10, азотен диоксид, озон, въглеродeн диоксид и серен диоксид. „Но те не отговарят на изискванията за качество на данните съгласно европейското и национално законодателство. Това означава, че няма никакъв смисъл от тяхната работа. А информацията от тях не може да бъде ползвана за вземане на адекватни управленски решения“, обясни Паргов.

Председателят на групата на „БСП за България“ постави въпроса дали тези немеродавни данни се ползват, когато трябва да бъде въведен „зелен билет“ и умишлено се ползват занижени данни, за да се отлага до безкрайност въвеждането му.

Той е отправил питане до кмета Фандъкова за ефективността на тези 22 станции – работата им отговоря ли на изискванията за качество, имали протоколи от изпитанията на станциите, съгласно националните и европейските регламенти, както и ако не – предвижда ли се процедура за привеждането им в съответствие с тези регламенти.

„Трябва да стане напълно ясно кой ще поеме отговорността за влагането на общински средства за закупуването на уреди, които не вършат работа, въвеждат в заблуждение гражданите и служат за оправдание на Столична община да не прилага адекватни, на замърсяването на въздуха, мерки в София“, изтъкна Калоян Паргов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тръмп да помилва Асандж

Австралийският депутат Джордж Кристенсен призова американският държавен глава да помилва Джулиан Асандж, съобщи Sky News. Призивът е това да стане преди края на мандата на Доналд Тръмп. Кристенсен е започнал петиция в подкрепа на предложението. Основателят на Wikileaks е задържан във Великобритания. Неговият портал разпространи множество тайни документи на американските […]