Камарата на представителите на САЩ одобри помощи от 40 млрд. долара за Украйна

NetNews

Камарата на представителите категорично одобри нов пакет от помощи за Украйна на стойност 40 млрд. долара, като законодателите увеличиха първоначалното искане на президента Джо Байдън, сигнализирайки за засилен двупартиен ангажимент за осуетяване на кървавата тримесечна инвазия на руския президент Владимир Путин, съобщи Асошиейтед прес.

Новият пакет беше приет с 368 срещу 57 гласа и ще предостави 7 млрд. долара повече от искането на Байдън от април. Увеличението се разпределя равномерно между отбранителните и хуманитарните програми. Законопроектът ще предостави на Украйна военна и икономическа помощ, ще подпомогне регионалните съюзници, ще попълни запасите от оръжия, които Пентагонът е изпратил в чужбина, и ще осигури 5 млрд. долара за справяне с глобалния недостиг на храни, причинен от войната, която осакати обикновено стабилното производство на много култури в Украйна, уточнява АП.

Мярката беше подкрепена от всички гласували демократи и от почти трима от четирима републиканци.

С новото законодателство американската подкрепа за противоставянето на Украйна ще достигне близо 54 млрд. долара, включително 13,6 млрд. долара, които Конгресът одобри през март. Това е с около 6 млрд. долара повече, отколкото САЩ са похарчили за цялата си чуждестранна и военна помощ през 2019 г.. Това е и около 1 процент от целия федерален бюджет.

Одобрението и на Сената за украинската помощ изглежда сигурно, а членовете и на двете партии потвърдиха необходимостта от бързи действия, посочва АП.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ВМРО излиза на митинг-концерт в София заради Северна Македония

ВМРО излиза на митинг-концерт пред Министерски съвет заради защитата на националния интерес в Северна Македония. Събитието е организирано за 11 май. „Заставаме твърдо и зад справедливите протести на превозвачите в цялата страна“, обявиха още патриотите. И двата протеста са честни и със справедливи искания. Подкрепата им е въпрос не на […]