Кампанията: ПП-ДБ има минимална преднина пред ГЕРБ, според „Алфа рисърч“

NetNews

Коалицията между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ (ПП-ДБ) би получила най-много гласове, ако изборите са днес, показва национално представително проучване на „Алфа Рисърч„, публикувано в сряда. Преднината на ПП-ДБ пред коалицията ГЕРБ-СДС е само един процент, което показва паритет между двата основни конкурента за първото място. Двете коалиции имат в момента доверието съответно на 26,4 и 25,2 на сто от решилите да гласуват. Повечето избиратели не биха подкрепили коалиция между първите две политически сили, показва още изследването.

В парламента биха влезли пет политически сили – ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и БСП. За ДПС биха гласували 13,2%, за „Възраждане“ – 11,3%, а за БСП 7,4%.

Данните на „Алфа Рисърч“ показват, че три политически сили са малко под 4-процентната бариера за влизане в парламента – „Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев, коалиция „Левицата“ на бивши лидери на БСП, както и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.


Само 5 на сто от анкетираните са готови напълно да подкрепят коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, а още 28 на сто не биха имали против. Лидерите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ многократно са казвали, че не искат да правят коалиция с ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов обвиняват за корупцията в страната. От своя страна, Борисов многократно е призовавал опонентите си да постигнат съгласие.

Половината от всички анкетирани обаче са против коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.


Изследването е проведено между 21 и 27 февруари и е платено от „Алфа Рисърч“. Анкетирани са 1007 пълнолетни граждани от цялата страна, които са били интервюирани с таблети по домовете им.

В сряда в 17 ч. изтече срокът за регистриране на кандидатски листи на партиите. Тук събрахме имената на водачите на листи сред партиите и коалициите, които имат шанс да влязат в парламента. Според последните социологически проучвания формациите, които преминават или са близо до 4-процентовата бариера, са ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“, ДПС, БСП, „Възраждане“ и „Български възход“.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

До края на март община Ямбол приема заявления за временна финансова помощ по повод кандидатстване за саниране

От 1 март до 31 март 2023 г. на гише „Информация“ в сградата на Община Ямбол ще бъдат приемани документи за кандидатстване за предоставяне на временна финансова подкрепа на сдруженията на собствениците за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“. Временно отпусната евентуално сума от общината, после следва да бъде върната. Вижте подробностите:
сгради в Ямбол