Канадски генерал е заловен в Мариупол? Проверка на фактите:

NetNews

Руски медии съобщават, че канадският генерал Тревър Кадийо е бил заловен при опит да избяга от завода „Азовстал“ в Мариупол. Така ли е наистина?

Руски медии съобщават, че канадският генерал Тревър Кадийо е бил заловен в опит да избяга от завода „Азовстал“ в Мариупол. Според публикациите Кадийо е бил арестуван и е изпратен в руската столица, където да бъде съден.

Руските медии обвиняват Кадийо, че е участвал в защитата на Мариупол и че е ръководил биолаборатория, разположени на територията на Украйна. Информацията се разпространява активно из социалните мрежи на редица езици, включително на български.

Твърдение: Канадският генерал Тревър Кадийо е заловен от руските сили в Мариупол.

Проверка: Няма доказателства за това.

Кадийо вече не е част от въоръжените сили на Канада

Тревър Кадийо е канадец, който 28 години е част от въоръжените сили на страната. Той обаче напуска поста си в канадската армия на 5 април тази година, след като срещу него започва да се води дело за сексуални посегателства. В момента Кадийо не е част от въоръжените сили на Канада.

Кадийо не се е включвал в украинската отбрана, докато е бил на поста си като генерал във въоръжените сили на Канада. Факт е обаче, че след като напуска официално армията, редица източници съобщават, че Кадийо е заминал за Украйна, за да се присъедини към борбата срещу руската агресия. Говорителят на канадското министерство на отбраната уточнява, че след напускането на Кадийо, той не е получавал никаква материална или друга подкрепа от канадските въоръжени сили. Твърденията, че той е в Украйна под канадско ръководство са неверни.

Твърденията за биолаборатории в Украйна са опровергани многократно

Няма доказателства, че бившият канадски генерал е бил начело на биолаборатория в Украйна, както пишат руски медии. Самият той е служил в канадските части във войните в Афганистан, Босна и Херцеговина, Близкия Изток и няма никакъв опит в работата с биологични оръжия.

Твърдението, че на територията на Украйна има биолаборатории, управлявани от САЩ, е опровергавано многократно.

Няма данни Кадийо да е бил в Мариупол

Канадските медии съобщават, че Тревър Кадийо е напуснал страната и е заминал за Украйна на 21 април. По това време украинският пристанищен град Мариупол вече е под пълна обсада от няколко седмици. На 21 април руският министър на отбраната Сергей Шойгу дори обявява, че градът вече е под руски контрол. Твърденията, че Кадийо е успял да стигне до Мариупол не са подкрепени от никакви факти.

Руският сайт avia.pro илюстрира информацията за залавянето на Кадийо със снимка, която трябва да послужи като доказателство за пленяването на бившия канадски генерал.

Проверка с обратно търсене на изображението показва, че снимката е кадър от видео, публикувано на 24 февруари в руската платформа smotrim.ru.

В сайта vesti.ru видеоклипът е качен заедно с новина от началото на войната със заглавие „Битка за щастие: Народната война в Донбас“ (на руски: “Битва за Счастье: в Донбассе идет народная война”). Според руската медия на видеото могат да бъдат видени войници от украински подразделения в Авдеевка в Донецк, които се предават.

Информацията за залавянето на Тревър Кадийо не е потвърдена нито от Канада, нито от руското министерство на отбраната. Канадският журналист Джъстин Линг споделя в публикация в Туитър, че източници от Канада опровергават новината и дори са разговаряли с него.

Кадийо не е първият „заловен“ западен генерал

Наративът за генерали от НАТО, които се крият в мариуполския завод „Азовстал“, се разпространява от руските медии още от началото на офанзивата срещу последния украински бастион в пристанищния град.

В началото на април руски източници твърдяха, че е заловен и американският генерал Роджър Клутие, което се оказа невярно. От пресслужбата на НАТО опровергават твърдението пред платформата за проверка на фактите PolitiFact и наричат слуха „напълно неверен“. Ден след като е обявен за задържан в Украйна, самият Клутие публикува в профила си в LinkedIn снимки от събитие, на което присъства в Турция. НАТО публикува същите снимки във Фейсбук.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Важните новини във ФАКТИ на 12 май

Заместващи изтребители ще пазят България „Имаме голям напредък за намиране на заместващи на забавените F-16 изтребители. Министърът на отбраната продължава да води разговори, така че българското небе да остане защитено“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков. Министър-председателят бе на посещение във Вашингтон, на което е договорено новото въоръжение. Наречените “заместващи” изтребители […]