Кандидатурата за НАТО се ползва с подкрепата на над три четвърти от финландците

NetNews

Кандидатурата за НАТО се ползва с подкрепата на над три четвърти от финландците, показва социологическо проучване, публикувано днес от националната телевизия, предаде Франс прес.

Рекордните 76% от финландците подкрепят присъединяване на страната към Алианса. За сравнение, през март процентът на подкрепящите присъединяването към НАТО финландци беше 60.

Сред анкетираните има привърженици на всички политически сили във Финландия, показва още проучването.

Също като в Швеция, руското нашествие в Украйна доведе до рязка промяна в общественото мнение, което дотогава беше силно разделено. Преди началото на конфликта в източноевропейската страна, поддръжниците на присъединяване на Финландия към НАТО се задържаха на равнище от 20-30% през последните години.

Очаква се на 12 май финландският президент Саули Нинистьо да обяви официално личната си позиция по въпроса с присъединяването. Експертите очакват финландската кандидатура да стане официална през идните дни.

Мнозинство има и в парламента, показва проучване на финландски медии, публикувано предишната седмица. 121 от 200 депутати подкрепят присъединяването към НАТО, само 10 от запитаните са били против.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Байерн Мюнхен се интересува от една от най-големите звезди на Ливърпул

Байерн Мюнхен ще направи опит да привлече през лятото една от най-големите звезди на Ливърпул – Садио Мане, според германското издание на Sky. 30-годишният сенегалец навлиза в последната година от контракта си с „мърсисайдци“, като в този период спечели почти всичко възможно на отборно и индивидуално ниво. Мане обаче започва […]