Каталуния ще забрани пушенето на тераси

NetNews

Регионалното правителство на Каталуния подготвя закон за разширяване на пространствата без тютюнев дим на открито. Целта е с въвеждането на повече забрани и ограничения да се намали броя на активните пушачи, съобщи БНР.

Новият закон ще обхване терасите на баровете и ресторантите, пространствата около училищата, както и автобусните спирки. На тези места ще бъде забранено тютюнопушенето, след като в началото на лятото забраната влезе в сила и за обществените плажове в Каталуния.

По изчисления на Министерството на здравеопазването активните пушачи в региона са около 23-24 % от общото население и целта е бройката им да намалява.

За хората с годишни доходи до 18 000 евро ще бъде предвидена допълнителна финансова помощ, която да им осигури никотинови заместители, за да се откажат от цигарите. Става въпрос за близо 700 000 в региона, с ниски доходи, които ще започнат да ги получават безплатно от януари следващата година.

Лечението е на стойност около 300 евро на човек, като освен него пристрастените пушачи ще получават помощ и от специалисти от болничните центрове.

Мярката ще се одобри само от Министерството на здравеопазването, а останалите текстове, касаещи забранените зони за тютюнопушене ще се приемат от регионалното правителство, след което подлежат на гласуване в местния Парламент.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Пиян шофьор заби колата си в къща в Горна Оряховица

Пиян шофьор се заби в къща в Горна Оряховица. Сигнал за произшествието е получен тази нощ около 03:00 ч. По първоначална информация лек автомобил, управляван от 26-годишен мъж, се е ударил последователно в дърво, стълб, ограда на къща и входна врата. Освен водача, в автомобила е имало и двама пътници […]