„Като нямаме доказателства, ще си ги донесем“. Кой е Петьо Петров с прякор Петьо Еврото

NetNews

Корупция, рекет, изнудване, принуда, заплаха, саботиране на правосъдието. Списъкът с престъпления, в които през годините различни хора са обвинявали Петьо Петров, известен с прякора „Еврото“, е дълъг, но нито едно от тях не е разследвано така, че да бъде доказано в съда.

Преди ден прокуратурата официално съобщи, че той е обявен за издирване и му е повдигнато задочно обвинение за принуда и незаконни записи. Съобщението съвпадна с проговарянето на бившата му съпруга Любена Павлова, която твърди, че Еврото е организирал корупционна схема, включваща действащи прокурори, които е мотивирал да му правят услуги с пари, апартаменти, коли, заплахи, изнудване и обещания за кариерно израстване.

Като следовател Петров е работил по ключови дела като това за хонорара на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за хидровъзела „Цанков камък“. Беше и основен свидетел по делото за корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов, но съдът оправда всички и уличи единствено Петров в престъпление.

Междувременно той беше оглавил столичното следствие по времето на главния прокурор Сотир Цацаров, където попадаха всички знакови разследвания, например за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), срещу бившия вицепремиер Цветан Цветанов или за готвеното убийство срещу депутата Делян Пеевски.

В крайна сметка Еврото беше оставен да напусне сам съдебната система без да му бъде образувано дело за провокация към подкуп, въпреки че три съдебни инстанции потвърдиха, че я е извършил. Той дори получи обезщетение от 20 заплати, след като доминираното от Цацаров мнозинство във Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да образува и дисциплинарно производство срещу Петров.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров беше публично защитаван от Любена Павлова и организацията ѝ "План Б" през 2015 г., когато Петьо Петров сам напусна съдебната система.


Бившият главен прокурор Сотир Цацаров беше публично защитаван от Любена Павлова и организацията ѝ „План Б“ през 2015 г., когато Петьо Петров сам напусна съдебната система.

След това той стана адвокат и няколко години по-късно беше осветен от асансьорния производител Илия Златанов като двигател на мащабна схема за изземване на бизнеси чрез манипулиране на прокурорски разследвания и силови методи. Става въпрос за разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“, кръстено на вече затворен столичен ресторант, използван от Еврото като офис.

През този период съвпада със забогатяването на семейството на Петров и Павлова. Сватбата им е предшествана от появата на неправителствената организация на Любена „План Б“, която атакува критиците на Цацаров във ВСС. А напускането на Петров от съдебната система съвпада със серия имотни сделки на Павлова, описани от „Капитал“.

„Гениален изрод“ и „скъпчия“, който си носи доказателства

През годините Петьо Еврото нееднократно е описван в публичното пространство като човек, за когото законът не поставя особени граници, а липсата на доказателства не е пречка за образуване на разследване.

Бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който живее в изгнание в Белград заради обвиненията срещу него в източване на банката, може би ще остане в историята с най-цветистия цитат за Петров.

„Делян Пеевски в моменти на откровение с мен е казвал: „Гениален изрод е този Петьо Еврото. Дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да сътвори всякакъв пасквил, всякакъв компромат срещу всеки“, разказа Василев в интервю пред Сашо Диков в закритата вече телевизия BiT през 2016 г.

Илия Златанов добави към това описание и думите на свой съсед, който му е препоръчал да потърси помощ от Петров, след като влиза в конфликт със собствения си син за контрола над групата „Изамет“.

Бизнесменът разказа в първата част от разследването „Осемте джуджета“, че Еврото му е бил представен като „човек, който е решителен, сериозен – малко е скъпчия, но пък ще ти реши проблемите“.

Преди ден бившата съпруга на Петров – Любена Павлова, допълни картината и с цитат от самия него. Проговаряйки за пръв път за схемата, разобличена от Антикорупционния фонд през лятото на 2020 г., тя спомена, че бившият ѝ мъж „има една много любима приказка: „Като нямаме доказателства, ще си донесем“.

„Бил е близо 20 години магистрат, ако се не лъжа. През тия години той е успял да изгради връзки с много хора – кои на приятелска основа, кои на основа компромат, кои на финансова основа. Всеки е идвал поради своите причини“, разказа още Павлова, добавяйки, че повечето посетители при Еврото „идваха за пари – дали да оставят, дали да вземат“.

Делото „Цонев, Сантиров и Попов“

Макар че Петров става част от съдебната система още през 90-те години на миналия век, той не е известен на широката публика до 2010 г. Тогава се превръща в основен свидетел по едно от най-шумните дела за времето си.

На 1 април същата година във Военномедицинска академия в София за корупция е арестуван бившият военен министър Николай Цонев от кабинета на Сергей Станишев, който управлява в периода 2005-2009 г. Заедно с Цонев са задържани Петър Сантиров от Софийския градски съд (СГС) и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Арестите им са използвани от първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013) като доказателство, че ГЕРБ има намерение ефективно да се бори с корупцията по високите етажи на властта. Очакване, което по онова време неизменно присъства във всеки европейски доклад за България.

Делото обаче се превръща в пълно фиаско. МВР и прокуратурата са уличени от съда в злоупотреби със специални разузнавателни средства (СРС), подсъдимите са оправдани, а свидетелят Петров е посочен като единственият човек в казуса, който несъмнено е извършил престъпление – провокация към подкуп.

Петьо Петров-Еврото по време на явяването си в Софийския градски съд по делото за корупция срещу Цонев, Сантиров и Попов.


Петьо Петров-Еврото по време на явяването си в Софийския градски съд по делото за корупция срещу Цонев, Сантиров и Попов.

Междувременно става ясно, че докато играе ролята на основен свидетел, който прави записи със СРС, Еврото катастрофира пиян с колата си, но случаят е потулен. Катастрофата обаче става обект на статия във в. „Труд“, заради което Петров завежда дело срещу авторката. И го губи в съда.

Фактите за Петьо Петров, станали известни по време на делото, не попречиха на избрания за главен прокурор в края на 2021 г. Сотир Цацаров да го фаворизира начело на столичното следствие и да повери на тази структура всички знакови към онзи момент разследвания.

Сенки от миналото, покрити с „особена грижа“

Непосредствено преди произнасянето на оправдателните присъди на Цонев, Сантиров и Попов на първа инстанция, адвокатът на бившия военен министър Васил Василев изнесе пред съда данни за редица стари случаи, по които Петров се е оказвал заподозрян в престъпления, но не и обвиняем.

Докато произнася защитната си пледоария пред СГС на 24 октомври 2012 г., Василев се върна чак до 1999 г., когато Петров е прокурор в Софийската районна прокуратура. По думите на Василев тогава оттам изчезва дело за обсебване срещу братовчеда на Еврото Ивайло Диманов. Следва неуспешно разследване на случая.

Десетина години по-късно, дни след арестите на Цонев, Сантиров и Попов, бившият тъст на Петров открива въпросното дело в апартамента, в който следователят е живял с бившата си жена. Делото е занесено във Върховната касационнна прокуратура (ВКП), но последствия за Еврото няма.

По този повод адвокат Василев иронично отбелязва пред съда, че е започнала безуспешно издирване на „неизвестния извършител, който е откраднал делото от кабинета на Петьо Петров и го е оставил в жилището на Петьо Петров“, цитиран от „Медиапул“. И обобщава, че той системно се радва на „особена грижа“ от своите колеги в държавното обвинение.

В подкрепа на това наблюдение Васил Василев споменава и образуването на няколко преписки срещу нотариуса Борис Янков през 2003 г., който твърди, че е бил изнудван чрез посредник от Петров за 50 000 лева. Потърпевшият подава сигнал във ВКП, след което е образувано разследване, което е поверено на столичното следствие. Междувременно зам.-шеф на тази служба става именно Петров, а прокурорът по делото срещу него е отстранен за бездействие и случаят е „заметен“.

Василев разказва пред СГС още как през 2004 г. името на Петров е замесено в съмнителни схеми с магистрат от Пловдив. И тогата прокуратурата отказва да образува дело. По-късно същата година следователят се оказва набъркан в нов скандал – този път редом със смятания за контрабандист Николай Методиев-Пилето и Иван Мишев-Шефа.

Във връзка с този случай следователят Влади Цанков подава сигнали за натиск върху него от покойния бивш директор на националното следствие Ангел Александров и Петров. Сигналите обаче са били разгледани само от ВСС, но не и от прокуратурата.

Случаят „Булгартабак“ и връзката с Делян Пеевски

Адвокат Василев не подминава и скандала около „Булгартабак“, разразил се през 2007 г., когато тютюневият холдинг все още е държавен. Тогава, току що приета в Европейския съюз, България се оказва в епицентъра на мащабен конфликт между националното следствие и правителството.

Основни действащи лица са Ангел Александров, бившият икономически министър Румен Овчаров и тогавашната му заместничка Корнелия Нинова. Тече дълга проверка, която не води до обвинения за никого от основните герои. Обвинена е единствено следователката Татяна Шарланджиева, която години по-късно ще бъде оправдана от съда и ще осъди прокуратурата.

Междувременно обаче в скандала се включва и шефът на „Булгартабак“ Христо Лачев, който обвинява Александров и тогавашният зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии и следовател в отпуск Делян Пеевски, че са му оказвали натиск.

Твърдението му е, че Пеевски е искал конкретна компания да усвои част от бюджета за реклама на „Булгартабак“, а посочена от него строителна фирма да реализира инвестиции, свързани с холдинга.

Прокуратурата проверява, но не успява да потвърди това. Обяснението на тогавашния главен прокурор Борис Велчев е, че „единственият независим свидетел не е потвърдил казаното от Лачев“.

Години по-късно сайтът „Фактор“ ще напише по друг повод, че въпросният „независим свидетел“ всъщност е Петьо Петров-Еврото. Висши магистрати твърдят, че в онези години той и Пеевски са били чести посетители в кабинета на Ангел Александров.

Покойният бивш шеф на следствието не криеше близките си отношения с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, който през 1989 г. получава неизпълнена докрай 10-годишна присъда за противодържавна дейност по разследване, водено именно от Александров.

Повече от 15 години след скандала около „Булгартабак“ България отново е в епицентъра на конфликт между върховете на съдебната и политическата власт. И Петьо Петров-Еврото отново се оказва замесен. Но този път е в неизвестност и с повдигнато обвинение, а Делян Пеевски не се споменава от никого.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Денков и Габриел са близо до съставяне на правителство

Николай Денков и Мария Габриел са близо до съставянето на правителство. Това стана ясно от изказванията на номинираният за премиер Денков от ПП-ДБ и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Преговорите продължават днес, има напредък, каза Николай Денков. Той отказа да обсъжда пред медиите състава на […]