Кацаров: Очаква се да бъде одобрен видът на допълнителния сертификат за третата доза

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Днес или утре ще бъде одобрен видът на допълнителния сертификат за трета доза на ваксината срещу COVID-19, заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"ЕМА разреши поставянето на трета доза и за хора с нарушен имунитет, където срокът е 28 месеца след поставянето на втората доза и за всички, които желаят 6-месечен срок от поставянето на втората доза. Ние имаме пълна готовност. Допълнителната доза се регистрира в системата", добави той.

По думите на Кацаров разликата между четвъртата COVID вълна и останалите е, че сега имаме много по-добра организация.

"Има приет план, няма хаотично приемане на болни, създаден е ред и организация за настаняването и лечението им. Няма дефицити от лекарства. Има създадена възможност за лечение на пациенти в извънболнично лечение, включително и лекарствено лечение, което е една допълнителна възможност, която в момента се дава“, поясни служебният здравен министър.

Според Кацаров огромните проблеми, пред които сме изправени, са свързани с две неща – негативните нагласи към ваксинацията и невъзможността в момента да се подобри организацията на здравната система заради това, че няма работещо Народно събрание и добави, че всичко това влияе на начина, по който се справяме с COVID кризата.

„Освен липсата на парламент, пречи и липсата на хоризонт, защото хоризонтът на служебното правителство е два месеца. Ние по стечение на обстоятелствата оставаме повече“, каза още Кацаров.

По думите му успешната реформа е в центъра ѝ да стоят пациенти, които вярват на лекарите. Според Кацаров не на последно място трябва да се разгледа и въпросът за собствеността.

„Не е правилно министърът на здравеопазването да е собственик на болници. Той трябва да се занимава с политиките в здравната система. Не върви да пишеш правилата и едновременно да си собственик на част от тези, които трябва да ги спазват, защото това те поставя непрекъснато в конфликт на интереси със самия себе си“, добави той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ученици на ПМГ-Ямбол със златни медали по математика от международната олимпиада в Хонгконг

Двама възпитаници на ПМГ „Атанас Радев” са със златни отличия от международната олимпиада по математика Hong Kong International Mathematical Olympiad (HKIMO). Това са осмокласничката Божидара Амуджиева и седмокласника Иван Стоянов. И двамата вече имат зад гърба си множество престижни отличия от национални и международни състезания и олимпиади.
учеици то пмг ямбол със златни медали по математика