КЕВР решава за искането за по-скъп газ с 58%

NetNews

КЕВР решава за искането за по-скъп газ с 58%

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди предложението на „Булгаргаз“ за поскъпване с близо 58 на сто на природния газ от 1 април.

Очаква се скокът на цената да бъде по-нисък, защото разчетите на газовата компания са правени в период, в който горивото беше с едни от най-високите си стойности на европейските борси.

Скокът на газа може да бъде с по-малко от поисканите от „Булгаргаз“ 58 процента, но поскъпване от април ще има, каза наскоро председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров.

„Ще има повишаване на цените, защото България не произвежда газ, а го внася. Ако някой може да каже откъде да внесем малко по-евтин газ, комисията със сигурност ще задължи „Булгаргаз“ да се възползва от тези количества. Но газът е вносна стока, която се е вдигнала десетократно последната една година. Каквото може комисията ще направи, но е наивно да се очаква, че няма да бъдат повишени цените, свързани с енергията от газ“, посочи той, цитиран от БНР.

Все още не е ясно, като резултат от поскъпването на газа, какво ще е увеличението на цените на топлоенергията, дали промяна ще има още от април или определянето на нови цени на парното и топлата вода ще бъде отложено от юли. Окончателните цени на синьото гориво трябва да станат ясни на 1 април.

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ще върнат ли работодателите служителите си в офиса?

Два дни до края на извънредната епидемична обстановка. В страната предстои много служители да се върнат на работа в офисите. Има ли варианти работата от вкъщи да продължи? „Има два вида служители – които се чувстват по-добре вкъщи, и други, които искат да се върнат в офиса. Важно е как […]