Кения изпраща над 900 военнослужещи в Източно Конго

NetNews

Кенийският президент Уилям Руто обяви днес изпращането на повече от 900 военнослужещи в Източно Конго, които ще се присъединят към новосвормираните регионални сили, съобщи Асошиейтед прес. Задачата на мисията е да успокои напрегнатата ситуация, породена от кръвопролитните сблъсъци в района като организира мирооопазването и разоръжаването на различни бунтовнически групи.

Кенийските сили ще бъдат базирани в най-големия град в Източно Конго – Гома. Регионалните сили на Източноафриканската общност бяха създадени през юни и се ръководят от кенийски командир като включват два батальона от Уганда, два от Бурунди, и един от Южен Судан.

В Източно Конго продължава настъплението на движението М23, което според Киншаса се подкрепя от съседна Руанда. Тя, на свой ред, също обвинява Конго за подкрепа на враждебни към Кигали въоръжени групи.

Миналата седмица бяха опожарени превозни средства на ООН в Гома след фалшиви слухове, че с тях се транспортират бунтовници на М23, на фона на растящото недоволство на местните хора от решението за „стратегическо и тактическо оттегляне“, обявено от мироопазващата мисия на организацията в района.

М23 добиха популярност преди повече от десет години, когато негови бойци превзеха конгоанския град Гома, разположен на границата с Руанда. След последвалите мирни преговори много от бунтовниците бяха включени в армията на Конго. Движението възобнови дейността си миналия ноември, недоволно от неспазените обещания на Киншаса, а през уикенда удвои територията под свой контрол.

След месеци на продължаващи взаимни обвинения между двете съседни държави, в неделя властите в Конго решиха да експулсират посланика на Руанда, на което Кигали реагира като изказа съжаление от това действие, съобщи Франс прес.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Дачков: Нинова прекрачва всички граници на разума, а лъжите ѝ придобиват патологични измерения.

Мисля, че Корнелия Нинова прекрачва всички граници на разума, а лъжите ѝ придобиват патологични измерения. Нинова води две дела срещу мен (още две ми е завел и Калоян Методиев). Това написа на личната си страница във Фейсбук журналистът Явор Дачков по повод думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че […]