Керемедчиев: Изпращаме година с невиждана конфронтация

NetNews
В световен мащаб изминаващата 2021 година беше белязана от конфликти.

„През 2021 година все по-често се използваха думите „война“ и „военни действия“. Отдавна не е имало толкова голяма концентрация на конфликти. Самото дрънкане на оръжия и говорене за война бяха в основата на много международни политики. Изпращаме година с невиждана конфронтация на двете най-големи икономики на света – САЩ и Китай. Те акумулират не само финансов ресурс, но и военен, което е притеснително“, заяви бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на „Денят ON AIR“.

Той припомни, че през тази година Китай е разкрила най-много дипломатически служби в света.

„Те създават възможност и за шпионаж. Китай стана втората ядрена сила по брой ядрени глави, измествайки Русия“, подчерта Керемедчиев.

Според дипломата Стоян Сталев думата „война“ в международен план се използва спекулативно.

„Китай иска определени държави да я обслужват. Създаването на огромни дипломатически мисии означава точно това. Целта на Китай е търсене на места за инвестиране. Диктатурите не могат да правят бизнес. Виждаме, че партията засилва своя контрол върху инвестициите в страната, което ще доведе до отлив на инвеститори“, заяви Сталев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият заместник-външен министър подчерта, че Китай печели от САЩ по 1 млрд. долара на ден. Но изостава технологично от Съединените щати.

 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Акули в Темза, невиждан от 150 г. бухал... Добрите новини за околната среда

От ускоряващото се изчезване на видове в световен мащаб до горските пожари в Сибир и рекордните наводнения в Китай и Европа, множеството екологични бедствия през последната година е невъзможно да бъдат игнорирани. Докато Cop26 успя да се състои през 2021 г., след като беше отложен поради пандемията, разводнената формулировка на […]