Киев: Невъзможно е контранастъплението ни да даде бързи резултати

NetNews

Командирът на украинските сухопътни войски генерал-полковник Олександър Сирски заяви в интервю за Би Би Си, че няма да има бързи резултати в контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна, предаде украинската агенция Укринформ.

„Бихме искали да имаме много бързи резултати, но всъщност това е почти невъзможно“, каза генерал-полковник Сирски, който координира контраофанзивата на украинските въоръжени сили в Източна Украйна.

Сирски ръководеше отбраната на Киев в началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година. Той участва също и в неочакваната и успешна контраатака на Украйна в Харковска област миналото лято. Сега той ръководи военните операции в Източна Украйна, една от двете основни оси на контраофанзивата на украинските въоръжени сили, припомня Укринформ.

Сирски признава, че повече от месец откакто започна, дългоочакваната украинска офанзива на многобройни фронтове върви по-бавно, отколкото мнозина се надяваха.

Според него както в Източна, така и в Южна Украйна районът е пълен с мини и отбранителни бариери. Руснаците, казва генералът, имат много укрепления.

„Ето защо настъплението ни наистина не върви толкова бързо, колкото ни се иска“, казва Сирски.

Той отбелязва също, че спи само по четири часа и половина през нощта.

На юг и на север от град Бахмут Украйна твърди, че си е възвърнала от руснаците територия с площ от близо 30 квадратни километра.

За него възвръщането на Бахмут е също и „въпрос на чест“.

„Загубихме много от нашите братя, нашите военнослужещи, когато защитавахме Бахмут… следователно просто трябва да си го върнем“, каза Сирски.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр каза пред Би Би Си, че руските сили в града скоро ще се окажат в капан.

Сирски потвърди, че касетъчните боеприпаси от САЩ вече са пристигнали в Украйна и ще бъдат готови за използване в рамките на няколко дни.

Според генерала възвръщането на Бахмут би имало повече от просто символично значение. Той твърди, че Бахмут има също и стратегическа важност като входна врата към други ключови градове в региона.

„Нашият народ очаква победи. Хората ни се нуждаят от малки победи“, каза Сирски.

Източник: БТА

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

26 опозиционни партии в Индия направиха коалиция

26 опозиционни партии в Индия обявиха днес, че са сформирали коалиция под името ИНДИА, за да могат да се противопоставят на управляващата партия на премиера на страната Нарендра Моди – Бхаратия Джаната (Индийска народна партия – бел. ред.), на парламентарните избори догодина, предаде Ройтерс. В становището си новосъздадената коалиция обвини […]