Киев: Спечелихме битката за Харков, руските войски се изтеглят

NetNews

Руските войски се изтеглят от околностите на втория по големина град в Украйна, след като го бомбардираха в продължение на седмици, съобщиха днес украинските военни, информира Асошиейтед прес.

Генералният щаб на Украйна заяви, че руснаците се изтеглят от североизточния град Харков и се съсредоточават върху охраната на маршрутите за снабдяване, като същевременно нанасят минометни, артилерийски и въздушни удари в Донецка област с цел „изчерпване на украинските сили и разрушаване на укрепленията“.

Министърът на отбраната Олексий Резников заяви, че Украйна „навлиза в нова – дългосрочна – фаза на войната“.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че украинците правят „максимално възможното“, за да прогонят нашествениците, и че изходът от войната ще зависи от подкрепата на Европа и други съюзници.

„Никой днес не може да предвиди колко дълго ще продължи тази война“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение късно вчера.

Харков, който се намира недалеч от руската граница и само на 80 км югозападно от руския град Белгород, е бил подложен на интензивен обстрел в продължение на седмици. Този предимно рускоезичен град с предвоенно население от 1,4 млн. души беше ключова руска военна цел в началото на войната, когато Москва се надяваше да превземе и задържи големи украински градове.

„Изглежда, че Украйна е спечелила битката за Харков“, заяви Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

„Украинските сили попречиха на руските войски да обкръжат, да не говорим да превземат Харков, а след това ги прогониха от околностите на града, както направиха с руските сили, които се опитваха да превземат Киев“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Зеленски: И за какво е всичко? За да вдигнат отново статуята на Ленин?

Въпреки че украинските сили правят всичко по силите си, за да прогонят руските нашественици, никой не може да прогнозира колко дълго ще продължи тази война. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от „Асошиейтед прес“. „За жалост, това ще зависи не само от нашите хора, които вече дават своя […]