Кирилов: Можем да прилагаме руска ваксина, ако получи разрешение от ЕМА

NetNews

Ако руската ваксина отговаря на изискванията на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/, тя ще получи одобрение за употреба.

Това стана ясно от коментара на шефа на българската агенция по лекарствата /ИАЛ/ Богдан Кирилов, който посрещна новата партида от ваксини на "Пфайзер".

Производителят на "Спутник" вече започна първоначалните разговори с ЕК.

Попитан дали може сами да се договорим и да вземем ваксини от Русия или Китай, ако се забавят и другите доставки от договорените ваксини, Кирилов пак посочи, че важи условието да е получено разрешение от ЕМА.

"Всяка ваксина, независимо от произхода и държавата, в която се произвежда, трябва да премине през процедурата, през която трябва да преминат и останалите. Имаме информация, че са стартирали първоначалните преговори между производителя на руската ваксина и Европейската агенция по лекарствата. Ако отговаря на изискванията, със сигурност ще получи разрешение за употреба и съответно, всички европейски държави да я прилагат", коментира Кирилов.

В същото време друга страна-членка на ЕС, Унгария, вече подписа договор миналия петък с производителя на руската антикоронавирусна ваксина "Спутник" за доставка на четири етапа.

По този повод говорител на Европейската комисия същия ден коментира, че държавите от ЕС могат да водят самостоятелни преговори за доставки на ваксини, които не са включени в европейската имунизационна стратегия. Представителят на ЕК, цитиран от БТА, отбеляза, че Будапеща се възползва от възможността едностранно да одобри тази ваксина по спешност, но така препаратът ще може да се използва само в Унгария и няма да бъде разрешено разпространението му в ЕС, докато не бъде издадено позволение от Европейската лекарствена агенция.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защо паркирането с "навит волан" не е препоръчително?

Някои шофьори никога не оставят колата на паркинг без да изправят колелата, защото вярват, че оставяйки колата с "навит волан" това значително намалява ресурса на кормилната система. Други, смеейки се ехидно, смятат това предположение за напълно глупаво и не мислят за такива дреболии, паркирайки колата си. Но на чия страна […]