Кирил Петков: Държави като Русия се възползват от националната корупция

NetNews

Националната корупция се използва като инструмент от чужди държави като Русия да влияят на вътрешната стабилност и политика и да създават зависимости. Затова борбата с корупцията е толкова важна. Това послание отправи министър-председателят Кирил Петков в изказването си в рамките на Седмия икономически форум в Делфи.

Премиерът беше категоричен, че е необходима сериозна дискусия по темата не само на национално, но също така на регионално, европейско и глобално ниво. Това е така, защото войната в Украйна показа ясно характера на режима в Русия, от който никой не желае да бъде зависим, заяви Петков.

По време на петъчното си заседание депутатите отделиха цялото си време на парламентарен контрол на кабинета „Петков“ и оставиха на заде…

Министър-председателят даде пример с корупцията в България. Той посочи, че страната ни е една от най-зависимите от Русия държави в сферата на енергетиката, но същевременно през последните десет години не е направено достатъчно за диверсификацията. Премиерът сравни „Турски поток“ с интерконектора Гърция-България и изтъкна, че докато реализацията на в пъти по-скъпия проект, който не носи реална диверсификация, е вървяла в миналото ускорено, другият проект след близо 10 години все още не е завършен. Министър-председателят увери, че към момента се работи сериозно по интерконектора и той ще бъде готов в средата на 2022 година и страната ни ще има истинска диверсификация, което ще е от полза за целия регион.

Премиерът Кирил Петков говори и за борбата с корупцията. Трябва да имаме силна и единна позиция, категоричен беше той. Според българския министър-председател би било добре на европейско ниво да има възможност да се разследват не само злоупотреби с евросредства, но също борбата с прането на пари и трансграничната престъпност например.

В изказването си премиерът Петков изтъкна още, че рискът от нестабилност в Западните Балкани е друг потенциален проводник на руската външна политика. Затова са необходими категорични превантивни действия. Време е заедно да покажем, че Балканите са символ на координация, добави българският министър-председател.

ОЩЕ: Експерт: Агентите на „Газпром“ в България забавиха интерконектора с Гърция

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Компромис за РСМ няма да има, оръжие за Украйна – не, гуверньорът на БНБ да е надпартиен

Христо Колев бе преизбран единодушно като председател на АБВ-София

Премиерът Петков: България очаква да получи своята Пътна карта за присъединяване към ОИСР

Борисов в ролята на комедиант: Тия са големи актьори, ама и аз не съм лош

Никола Минчев категоричен: Коалицията няма да се разпадне, въпреки всички търкания

Радев разкритикува Митрофанова и отговори за оставката на шефа на НСО

Митева: Премиерът Петков предложи пост на Каримански, за да се откаже от БНБ

Анализатори: „Демократична България“ са пред напускане на управляващата коалиция

Даниел Митов: Планът за възстановяване и устойчивост е лоша редакция на нашия план

Андрей Гюров: Управителят на БНБ трябва да изчисти проблеми, за които банката е много пасивна

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Христо Колев бе преизбран единодушно като председател на АБВ-София

Христо Колев бе преизбран единодушно като председател на АБВ-София на провелата се днес Отчетно изборна конференция на столичната организация на партията. Пред делегатите той отбеляза, че работата му, като ръководител, е негова кауза и благодари за доверието и подкрепата. Колев изброи редица дейности на столичната организация през последните 4 години […]