Кирил Петков за казуса с РС Македония: Искаме различна рамка за преговорите

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Премиерът Кирил Петков даде обширно интервю пред кореспондента на Bloomberg LP в София Слав Оков, в което обясни визията за управлението на страната, като една от темите на разговора е казусът с РС Македония. Тема, която вълнува не само българското общество, но и цялата европейска общност.

България блокира преговорите за приемане на Северна Македония в ЕС. Какво планирате да направите по въпроса и на какви отстъпки сте готов?

Готов съм незабавно да замина за Македония. В момента с колегата ми, новият министър-председател Димитър Ковачевски, който ще бъде избран, искаме да създадем съвсем различна рамка на преговорите. Досега основната част от вниманието бе насочено към историческия дебат. Но смятам, че по-важно е да поставим всички дискусии на печелившата основа за всички.

Затова отваряме пет нови групи – за инфраструктурата, икономиката, културните обмени, присъединяването към ЕС и историята.

Още по темата

5 яну 2022 21:00

78

Надявам се, че това няма да са само правителствени срещи – искам тези групи да работят изключително ефективно в следващите 6 месеца и да постигнат реални резултати. Например не разбирам защо трябва да летя през Виена, за да отида в Скопие. Би трябвало да имаме полети София-Скопие. Не разбирам и защо нямаме жп връзка София-Скопие.

Добре, но как този напредък засяга желанието на Северна Македония да започне преговори за присъединяване? Ако историята остава проблем между двете страни, дори и всички останали работни групи да са постигнали някакъв напредък.

Смятам, че хората биха били много по-склонни да подходят открито, когато са изправени пред всички позитиви на добросъседството, а има много такива. Сега не говорим за тях, а само за проблемите. Когато говорим за проблемите, всеки държи само на своите позиции и напредък няма.

Когато говорим за положителните страни, например всички директори на компании, които биха могли да снабдяват от България или да продават в България, техните акционери, веднага щом открият ползите, също помагат за диалога между двете страни. И разбира се, политиците се опитват да балансират между общностите, които се възползват от тези отношения. Така че ако и двете страни започнат да работят по позитивните страни, по-лесно ще се постигне желание за постигане на споразумение по важни въпроси.

Второто, което искам да изтъкна като важен фактор са човешките права и дискриминацията. Не искам да са проблем на двустранните отношения. Добре е за Европа като цяло да се говори за критерии за нулева дискриминация и нарушаване на човешките права към всички граждани на Европа, включително и такива, които са от различен произход от местните. Ако можем да изведем това на европейско ниво и на българо-македонско ниво като цел и приоритет, смятам, че това ще ни предпази от двустранни проблеми и ще говорим само как всички групи хора от различен произход да бъдат защитени. Това е важна част от дискусията, която трябва да включим. Надявам се също, че това ще стане неразделна част от процеса на европейска интеграция.

Определихте ли краен срок за вашето правителство да постигне напредък и в крайна сметка да позволи на Северна Македония да започне преговори за присъединяване?

Поставихме много ясна дата на първото ми посещение – вероятно още на 18 януари. От наша страна е уточнен и искам да обсъдя с нашите македонски партньори един много стегнат график на тези междуправителствени и бизнес срещи, както и културни групи от двете страни с много ясни цели. Според това как напредваме по всички проблеми, очаквам да определим окончателната дата за приемане на РС Македония. Освен това парламентът ми даде мандат и имам коалиционно споразумение с някои конкретни точки, които трябва да се изпълнят преди да направим такава стъпка напред.

Смятам, че тези условия са приемливи и имаме договор с Македония, който бе подписан и те са включени в него. Затова трябва да започнем дискусии с всички позитивни страни, да изпълним конкретните критерии, за да мога да вляза пред българския парламент, за да докладвам нашия напредък по тях. И накрая имам силната воля и вярвам, че ролята и мястото на Македония ще бъде най-добре защитено, ако е част от Европа. Затова колкото по-бързо напреднем по тези стъпки, толкова по-бързо ще можем да поставим по-конкретни срокове.

Но нямате конкретни срокове?

В крайна сметка всичко е работа. Досега и двете страни правят политически изявления, но ние трябва да работим заедно.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кирил Петков: Оптимист съм за Шенген

Премиерът Кирил Петков даде обширно интервю пред кореспондента на Bloomberg LP в София Слав Оков, в което обясни визията за управлението на страната. Сред обсъдените теми е и тази за Шенген. Шенгенското пространство… България от години е изпълнила техническите критерии, но очевидно има недоверие в европейските ни партньори. Корупцията също […]