Китай и Южна Африка направиха гръмко изявление за войната в Украйна

NetNews

Китай и Южна Африка заявиха, че ще продължат да настояват за политическо решение на войната в Украйна. Лидерите на страните все още са уверени, че само преговори ще разрешат „конфликта“, предаде УНИАН.

Агенция Xinhua публикува съвместно изявление на Си Дзинпин и Сирил Рамафоса, в което се посочва, че Южна Африка и Китай подкрепят глобална система, в центъра на която има справедлив международен ред, основан на международното право. Трябва да има регулиране на отношенията между държавите, както и целите и принципи на Хартата на ООН, сред които зачитане на суверенитета и териториалната цялост на държавите.

„Двете страни се съгласиха, че диалогът и преговорите са единственият жизнеспособен вариант за разрешаване на конфликта в Украйна и те ще продължат да насърчават мирните преговори и да играят конструктивна роля в политическото уреждане на конфликта“, се казва в изявлението.

От първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна официален Пекин действа като уж неутрална страна и настоява за преговори. В същото време Китай не нарече Руската федерация агресор и не осъди самия факт на нападението. Освен това Пекин излезе с „мирен план“, който нямаше конкретни стъпки, а се състоеше само от декларативни изявления.

Южноафриканските власти също излязоха със своя „мирен план“, след като имаше проблеми с износа на украинско зърно заради руската блокада на Черно море.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

МВР ще осигури засилено полицейско присъствие около МОЧА заради мача на "Левски"

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала засилено полицейско присъствие около Паметника на съветската армия заради предстоящата футболна среща между „Левски“ и „Айнтрахт“ и протестите на политическите партии срещу демонтажа на монумента. Пред журналисти Фандъкова каза още, че е поискала и провела среща с министъра на вътрешните работи […]